Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Senterpartiet bremser opp

Det politiske landskapet preges av fragmentering i flere retninger. Oppsplitting og fallende tillit er tydelige faresignaler.

KORRIGERT: Trygve Slagsvold Vedum og Sp faller på den siste målingen Ipsos har gjort for Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KORRIGERT: Trygve Slagsvold Vedum og Sp faller på den siste målingen Ipsos har gjort for Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I månedsvis har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vært kongen på alle meningsmålinger. Senterpartiet er blitt notert helt oppe under 20 prosent i oppslutning, et nivå ikke langt fra Høyre og Arbeiderpartiet. På årets siste Ipsos-måling for Dagbladet kommer det en korrigering. Sp går tilbake til 15,8 prosent fra forrige måneds rekordmåling på 19,2 prosent. Det er det nok mange som vil fryde seg over, både på høyresiden og i Ap. Om den reaksjonen kan forvandles til en mer langvarig glede, er derimot usikkert. Bakgrunnstallene viser at Senterpartiet har de sikreste og mest lojale velgerne. Sjansene for et ras i opinionen er derfor små.

SENTRALISERING: Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum frykter nye sentraliseringsgrep fra regjeringa. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23,4 prosent, som tilsvarer en økning på 1,4 prosentpoeng siden målingen i november. Det skaper nok litt glede og varme i partiledelsen. Partiet har hatt fallende kurve på målingene i et år, og et hovedmål for Jonas Gahr Støre er å bryte denne trenden og se partiet vokse i oppslutning. Framgangen gir bare grunnlag for et forsiktig håp, og det er grunn til å merke seg at den ikke går på bekostning av SV (8,5 prosent) eller Rødt (5.9). Ellers får MDG 5.0 prosent som er litt ned.

Situasjonen for regjeringspartiene er ikke lys, selv om både Høyre (22,1) og Frp (15,8) kan registrere plusstall. Nivåene for de to partiene ligger fremdeles godt under hva de oppnådde i siste stortingsvalg. Det gjør ikke situasjonen enklere at de to regjeringspartnerne Venstre og KrF nå er lagt i stabilt sideleie. Også denne målingen viser at partiene befinner seg godt under sperregrensen.

Det politiske barometeret for desember gir en korrigering for Sp, men i hovedtrekkene gjenspeiler det et nokså stabilt bilde av opinionen. Den historiske fordelingen mellom tre politiske hovedblokker – høyre, sentrum og venstre – er i endring. Sentrum er hardt skadd. Venstre og KrF kan forsvinne som maktpartier, og Senterpartiet har gått over i venstreblokken. På venstresiden har Ap’s svekkelse og veksten for Sp, SV og Rødt endret det indre maktforholdet. MDG er et nisjeparti som vil tvinge gjennom sin vilje der den har størst muligheter.

Det politiske landskapet har for tida størst horisont mot venstre, men samtidig preges det av fragmentering i flere retninger. Oppsplitting og fallende tillit er tydelige faresignaler.