Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Senterpartiet er matpartiet

Aggresjonen rundt tolløkningen bygger ikke på fakta.

MISVISENDE: Tolløkningene gjelder ikke myke oster og dessertost som roquefort, gorgonzola, fetaost, hvitmuggost, camembert og brie, skriver Lundteigen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix
MISVISENDE: Tolløkningene gjelder ikke myke oster og dessertost som roquefort, gorgonzola, fetaost, hvitmuggost, camembert og brie, skriver Lundteigen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Flere har tatt til orde for at forslaget om økte tollsatser på ost vil ta fra oss den franske roquefortosten. Noen har blitt lurt til å tro at den vil koste 800 kroner kiloen. Det har vært mye harselas i flere aviser om toll, bøndenes tilskuddsavhengighet og om særinteressene i jordbruket. Denne aggresjonen bygger ikke på fakta.

Først til ost: Det har vært en tollfri kvote fra EU på 4 500 tonn ost som fra og med 2012 er økt til 7 200 tonn. Muligheten til tollfri import av ost fra EU har altså volummessig blitt vesentlig større. De dyreste ostene er oftest innenfor denne tollfrie kvoten. Overgangen til prosenttoll på fast ost, som er det regjeringen har foreslått, påvirker ikke importen innenfor denne kvoten. Derfor, gode matvenner: Tolløkningene gjelder ikke myke oster og dessertost som roquefort, gorgonzola, fetaost, hvitmuggost, camembert og brie. Ei heller spesialoster som parmesan får økt toll. Økt toll gjelder bare import av de ordinære faste ostene, som konkurrerer med norske tradisjonsoster som Norvegia, Jarlsberg og Sveitser.

Norsk matproduksjon er inne i en omfattende krise. Produksjonen av melk, storfe, lam og korn faller raskt, og importen av både fôrråvarer og mat øker sterkt. Norske arealer gror igjen, og Norges matvaresikkerhet er historisk lav. Utviklingen går i feil retning. Den gjennomsnittlige arbeidsinntekten i jordbruket har stått stille med en realinntekt på 150 000 kroner per årsverk siden 1978. Arbeidsproduktiviteten er de siste elleve årene fordobla, uten at dette har gitt realinntektsøkning. Gjennomsnittsgårdbrukeren mottar i dag mer penger i form av overføringer fra staten enn hun har i nettoinntekt. Det er dette som er galskap! Gårdbrukerne må få en større andel av sin inntekt i form av salg av det de produserer.

Kritikerne framstiller endringer i tollsatser som særinteresser for gårdbrukerne, og har forestillinger om at tollvernet er penger fra fellesskapet til gårdbrukerne. Dette er feil. Staten får økte inntekter når tollsatsene økes. Dette er ikke snakk om bevilgninger til jordbruket.

Følg oss på Twitter

Endringen i tollsatsene har som formål å få opp matvareprisene i verdikjeden fra jord til bord, slik at de reflekterer det norske kostnadsnivået. Jeg antar at kritikerne sin lønn utbetales i tråd med lønns- og tariffavtaler for lønnsmottakere i Norge. Kritikerne sin lønn skal dermed ikke utbetales ut ifra verdensmarkedslønn, men med utgangspunkt i det nasjonale kostnadsnivået her hjemme. Tollvernet har samme funksjon for inntektsdannelsen i jordbruket og norsk næringsmiddelindustri.

Per Olaf Lundteigen (Sp)
Per Olaf Lundteigen (Sp) Vis mer