<strong>DAB:</strong> Det er planlagt at FM-nettet for radio skal slukkes i 2017, og at vi skal gå over til DAB. Det mener Senterpartiet er en dårlig ide, og er bekymret for beredskapen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
DAB: Det er planlagt at FM-nettet for radio skal slukkes i 2017, og at vi skal gå over til DAB. Det mener Senterpartiet er en dårlig ide, og er bekymret for beredskapen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Alternativt statsbudsjett:

Senterpartiet frykter dårlig DAB-beredskap - jobber hardt for å utsette FM-slukking

Senterpartiet vil bruke 40 millioner på å utsette slukkingen av FM-nettet for radio. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sitt alternative statsbudsjett for 2017 foreslår Senterpartiet å sette av 40 millioner kroner til å dekke kostnadene med å utsette slukkingen av FM-nettet for radio, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Etter planen skal FM-slukkingen starte 11. januar neste år.

- Vi mener at man må utsette slukkingen som skal starte i Nordland 11. januar, og som så går videre slag i slag over hele landet, sier Janne Sjelmo Nordås, stortingsrepresentant og parlmentarisk nestleder i Senterpartiet, til Dagbladet.

Det alternative budsjettet legges frem i dag.

Forslaget i Senterpartiets alternative statsbudsjett, henger sammen med forslaget de fremmet i Stortinget i høst, om å utsette slukkingen. Kulturkommiteen skal avgi sin innstilling 24. november, og Stortinget skal behandle saken 6. desember.

<strong>UTSETTE SLUKKINGEN:</strong> Janne Sjelmo Nordås, stortingsrepresentant og parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, forteller at mange melder fra om dårlig DAB-dekning og at hun ser god grunn til å ta det på alvor. FOTO: Senterpartiet.&nbsp;
UTSETTE SLUKKINGEN: Janne Sjelmo Nordås, stortingsrepresentant og parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, forteller at mange melder fra om dårlig DAB-dekning og at hun ser god grunn til å ta det på alvor. FOTO: Senterpartiet.  Vis mer

Mange tilbakemeldinger

I løpet av neste år vil de nasjonale radiokanalene, i tillegg til de komersielle kanalene i storbyene, slukke sine FM-sendinger og gå over til DAB-nettet. De lokale radiokanalene vil kunne fortsette på FM-nettet i noen år til.

FM-nettet slukkes først i Nordland, der skjer dette 11. januar. Deretter følger resten av landet i tur og orden gjennom året, frem til Troms og Finnmark, som er den siste regionen, og som slukker FM-nettet 13. desember.

- Forslaget om å utsette FM-slukkingen kommer veldig tett opptil den planlagte slukkingen?

- Ja, det er det. Men bakgrunnen er at vi fortsatt får tilbakemeldinger fra folk rundt om i landet om at det er dårlig DAB-dekning, og at det er grunn til å være bekymret for beredskapen. Gjennom NRK P1 får vi oppdatering om værforhold, ting som skjer på veiene, om det har gått et ras, og andre ting som vi bør være oppmerksomme på som har skjedd i samfunnet nær oss, sier Sjelmo Nordås, og legger til at radio er en viktig del av beredskapen.

Stort engasjement

Slukkingen av FM-nettet for radio har skapt stort engasjemt. Sjelmo Nordås tror dette er den enkeltsaken hvor hun har fått flest tilbakemeldinger fra folk.

- Jeg tror aldri jeg har fått så mye tilbakemeldinger fra folk som kjører mye bil, folk som er på sjøen i jobbsituasjon, som oppholder seg på hytta eller på sitt bosted, og som forteller at DAB-kvaliteten ikke er god nok. Det er mange som melder fra, og jeg ser god grunn til å ta det på alvor, sier hun til Dagbladet.

- Ikke godt nok

Sjelmo Nordås forteller at hun har hatt møte med organisasjonen Digitalradio Norge, som eies av NRK og P4-gruppen, og som jobber for en smidig overgang fra analog til digital radio i Norge.

- De sa at de skulle bygge ut mer i løpet av sommeren, og vi hadde et håp om at det skulle hjelpe på situasjonen. Det har det gjort, men ikke nok. Derfor fremmet vi forslaget i høst. Vi mener rett og slett at det ikke er tilrådelig å slukke FM-nettet denne vinteren, sier Sjelmo Nordås.

- NRK har tidligere uttalt at beredskapen vil bli bedre på DAB?

- Det kan det bli en gang i fremtiden når DAB er godt nok utbygget. Men dette handler ikke om at det er folk som ikke klarer å justere antennene sine, eller legge om til annen teknologi. Det er så mange som melder om dårlig dekning, at det handler også om utbygging. Det må skje videre så man har et godt nok utbygget DAB-nett før man slukker FM-nettet for godt, sier hun.

DAB-nestor: - DAB er bedre allerede

Øyvind Vasaasen, avdelingsdirektør i NRK, mener derimot at DAB-nettet allerede er godt nok utbygget.

- Nettet er mer eller mindre ferdig. Vi dekker nå 99,7 prosent av befolkningen. Beredskapen er bedre på DAB enn på FM-nettet allerede nå, sier Vasaasen til Dagbladet.

- Janne Sjelmo Nordås mener utbyggingen som ble gjort i sommer ikke er nok til å få en god beredskap?

- Hvis hun hadde møtt opp til orienteringer som både NRK og Digitalradio Norge har gitt Stortinget i høst, hadde hun fått informasjon om antall nye sendere som er satt opp. Dette er informasjon hennes kolleger på Nordlandsbenken har fått, men hun valgte å ikke komme, sier Vasaasen.

Han legger til at de også bedt Janne Sjelmo Nordås melde fra om eventuelle dekningsproblemer slik at de kan rettes opp.

- Dette har vi purret på flere ganger siden i vår, men det har vært helt stille, sier Vasaasen.

Sjelmo Nordås sier til Dagbladet at hun ikke har hatt mulighet til å samle sammen alle tilbakemeldingene hun har fått på dårlig DAB-dekning, men at hun har bedt alle som har tatt kontakt med henne om å gi informasjonen videre til NRK.

Vil øke pressestøtten

I det alternative statsbudsjettet vil Senterpartiet også øke pressestøtten med 43 millioner kroner.

- Mange mediehus trenger pressestøtten for å ha mulighet til å drive. Mange har kuttet mye i sin stab, og det fører til at de kanskje ikke klarer å være så på ballen i saker, som man kunne ønske, sier Sjelmo Nordås.

Hun uttaler også at man ser en ganske dramatisk situasjon rundt om i landet, etter at lørdagsposten ble kuttet.

- Selv om alle skulle få lørdagsavisen, ble det ikke sånn. Nå begynner vi å se at folk sier opp abonnementet sitt fordi de ikke får lørdagsavisen. Om folk sier opp sitt abonnement betyr det en ytterligere svekking av mediemangfoldet vi har, og det er veldig dårlig nytt, sier Sjelmo Nordås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer