Senterpartiet gjør livet surt for Frp, ikke innvandrere

Det blåser motvind fra alle kanter, og Frp svarer med å sveive i gang Sylvi Lishaug. Spørsmålet er om det hjelper, skriver Geir Ramnefjell.

Kommentar

Det er dårlige tider for Siv Jensen og hennes følgesvenner foran landsmøtet i helga. Frp ligger lavt på målingene - 10,1 prosent på Ipsos siste undersøkelse for Dagbladet, noe av det laveste på 18 år. Skandaler, kronet med Ulf Leirsteins utmelding, følger for tida Frp's faner.

Og like sikkert som vårsola i disse dager varmer de kriminelle gjengene som koser seg ute i godværet, kommer Frp med noen saftige utspill når oppslutningen svikter.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nå har de en hel godtepose å plukke fra. Sylvi Listhaug har siden november i fjor ledet partiets innvandringspolitiske utvalg, sammen med partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim. Den siste uka har de strødd om seg med «lekkasjer» fra en rapport som offentliggjøres nå i forbindelse med landsmøtet.

Utvalget foreslår å innføre dobbeltstraff for en del kriminelle handlinger utført i bestemte områder med høy innvandrerbefolkning, karakterisert som ghettoer - etter mal fra dansk politikk. Forslaget har møtt kraftig motbør, og blitt kalt klassejustis. Slike ytterliggående forslag kan ofte virke skamløse, og i dette tilfellet går det an å si at kynismen er litt påtrengende. Frp har en fersk bilbrann i egne rekker, men det stopper dem ikke fra å foreslå at bilbranner skal få dobbelt straff hvis den foregår på Holmia, ikke beste vestkant.

Utvalget vil i tillegg sette en maksgrense på 15 prosent befolkning med innvandrerbakgrunn i en kommune. Etter det vil ikke kommuner få «en krone» fra staten i tilskudd for bosetting av flyktninger. Vi skal likevel ikke lenger tilbake enn 2015, da regjeringen ville bosette 3000 i Oslo til protester fra kommunen.

Listhaug varslet også 1. mai at utvalget vil gå inn for et tak på utbetalinger fra NAV til innvandrere, slik at det ikke skal lønne seg mer enn å jobbe. Et pussig forslag. Å sørge for at det alltid er mer lønnsomt å jobbe enn å motta ytelser fra staten, har vært denne regjeringens uttalte politikk siden den tiltrådte i 2013. Listhaug vil dermed egentlig redusere ambisjonene, og ødelegge dem, ved å rette dem mot én spesifikk gruppe.

Felles for forslagene er at de er urealistiske - de vil neppe få støtte i sin nåværende form hos alle regjeringspartiene. Likevel kan de gjøre nytta si, som markedsføring av Frp's såkalte primærpolitikk. Men også her får partiet problemer. Andre partier konkurrerer om å ta innvandring og integrering på samme alvor, særlig Arbeiderpartiet som nylig vedtok ny og strengere politikk på området. Ap har også vært aktive i Stortinget, og presentert en rekke forslag for å motvirke oppsvinget i vold og gjengkriminaliteten i Oslo.

Og hva kom først, høna eller egget? Frp har hatt justisministerposten i snart seks kaotiske år, med sju forskjellige statsråder. Det er rot i lov og orden-partiet.

Frp slåss på alle fronter, og forsvarslinjene slår sprekker. Det gjelder ikke bare i innvandringssaken. Kampen mot bompenger har vært en av partiets viktigste saker. I posisjon blir det mer komplisert. Du får ikke en nasjonal transportplan til tusen milliarder kroner uten at bompenger er med på å dra lasset. Bompengelistene spretter dermed opp som bomstasjoner landet rundt, og Siv Jensen forsvarer seg med å kalle dem «ensakspartier». Det er jo ikke langt fra en treffende beskrivelse av Frp's opprinnelse.

Men minst like farlig for Frp, er at de har vært med på å skape et nytt opprør.

Opprøret kommer ikke fra venstreliberale, det kunne partiet ha levd godt med. Det kommer heller ikke i form av et mer innvandringsfiendtlig parti på høyre fløy. Opprøret kommer fra distriktet. Frp har tradisjonelt stått sterkt blant velgere med lav utdanning, utenfor de store byene. Nå fenges disse av Senterpartiets budskap om at denne regjeringen står for en sentraliserende politikk. Eliten, det blir Frp. Det kler partiet dårlig, som for øyeblikket ikke har noe de kan møte Sp's argumentasjon med.

Det er Senterpartiet som gjør livet surt for Frp, ikke innvandrere. Svaret på Frp's lave oppslutning er ikke bare som man skulle tro - at velgerne setter seg på gjerdet. De finner et nytt hjem på gården til Trygve Slagsvold Vedum. Der blir de sannsynligvis værende fram til makta skifter hender. Da kan Frp fullføre hamskiftet vi aner med Listhaug som ny frontfigur.

I mellomtida må de slite med helsa.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.