Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Abort:

Senterpartiet mener praksisen med tvillingabort ikke er Norge verdig

Det er helt uforståelig at landets statsminister og helseminister hopper fra det ene etiske standpunktet til det andre i løpet av så kort tid.

UVERDIG VINGLING: Både Erna Solberg (bildet) og Bent Høie forsvarte selv endringen med tvillingabort. Vel et år senere, har pipen fått en annen lyd. Årsaken er innlysende, skriver artikkelforfatter. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix
UVERDIG VINGLING: Både Erna Solberg (bildet) og Bent Høie forsvarte selv endringen med tvillingabort. Vel et år senere, har pipen fått en annen lyd. Årsaken er innlysende, skriver artikkelforfatter. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvillingabort ble i 2016 godkjent som et offentlig tilbud under dagens regjering. Kvinner fikk rett til å kunne abortere bort en av to tvillinger i magen, selv om begge barna er friske. Senterpartiet og KrF sitt forslag om å ikke tillate en slik praksis, ble nedstemt i Stortinget i januar 2017.

Både Erna Solberg og Bent Høie forsvarte selv endringen, og mente at tvillingabort var en del av retten til selvbestemt abort. Skulle praksisen ikke tillates, måtte abortloven endres. Det aktet de ikke å gjøre.

Vel et år senere, har pipen fått en annen lyd. Nå vil Erna Solberg og Bent Høie diskutere både tvillingabort og andre paragrafer i abortloven. Årsaken er innlysende. KrFs sidevalg. Det er lite troverdig. Det er helt uforståelig at landets statsminister og helseminister hopper fra det ene etiske standpunktet til det andre i løpet av så kort tid. I en sak som handler om våre grunnleggende verdier og som angår liv og død.

Hva mener Erna Solberg og Bent Høie, egentlig? Er de opptatt av tvillingene, eller seg selv? De har hatt all verdens anledning til å rette opp i denne saken selv. Men de har gjort det motsatte.

Regjeringen lyttet til juristene i lovavdelingen. De hørte ikke på legene som utfører inngrepet. Tvillingabort er et komplisert inngrep å gjennomføre. Det gir det andre fosteret en risiko for død på 10-15 prosent. Det er også belastende for kvinnen. Tvillingabort skiller seg fra vanlig svangerskapsavbrudd. Det er legene som velger hvilket barn som skal aborteres bort. Legene skal velge det fosteret som ligger lettest tilgjengelig og dermed gir minst «komplikasjoner».

Overlege Birgitte Heiberg Kahrs, overlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs hospital, uttalte til NRK 19.2.16 følgende: « - Kvinnen er ved bevissthet, og vi står overfor henne og ser på to ultralydskjermer mens vi stikker nålen inn i hjertet til det ene barnet. Så må vi vente i mange minutter til hjertet slutter å slå. Det er annerledes ved vanlig abort».

Norge er det eneste landet som gjennomfører slike selektive aborter. Jeg stiller et stort etisk spørsmålstegn ved praksisen. Jeg godtar ikke argumentet om at et forbud mot tvillingabort vil være å innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort. For dette har aldri, før 2016, vært en del av retten til selvbestemt abort.

Da abortloven kom, var fosterreduksjon ikke medisinsk-teknisk mulig å gjennomføre. Abortloven ble i praksis utvidet under denne regjeringen. Uten debatt. Siden 2016 er det utført 25 slike aborter i Norge. Tallet er økende. Ti tvillingaborter av friske fostre er utført hittil i 2018.

Senterpartiet har programfestet at vi støtter dagens abortlov, men vil ikke tillate en praksis med fosterreduksjon av friske foster. Dette mener vi nå. Dette mente vi i 2016. Praksisen med tvillingabort er ikke Norge verdig. Det er lite tillitsvekkende at Høyre plutselig innser dette nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!