Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Politireformen

Senterpartiet svikter befolkningens trygghet

Politiet har mange steder hatt for små og sårbare fagmiljøer til å etterforske den tunge og kompliserte kriminaliteten. Slik kan det ikke fortsette.

KONSEKVENS: Tryggheten og beredskapen ble svekket i distrikts-Norge med Senterpartiet i regjering. Ineffektiv organisering har ført til en utilsiktet sentralisering av politiet, skriver Hårek Elvenes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KONSEKVENS: Tryggheten og beredskapen ble svekket i distrikts-Norge med Senterpartiet i regjering. Ineffektiv organisering har ført til en utilsiktet sentralisering av politiet, skriver Hårek Elvenes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Tilstanden i norsk politi ble avkledd i Senterpartiets regjeringsperiode. Gjørv-kommisjonens rapport konkluderte med at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt sett mulig. Politianalysen konkluderte med at organiseringen av politiet er et hinder for å trygge befolkningen på en god måte.

Politiet har ikke maktet å gi bedre polititjenester tross kraftig økning i bevilgningene. Høyre/Frp-regjeringen ble overlatt en tung bør. En reform av politiet var tvingende nødvendig.

Hårek Elvenes, stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen.
Hårek Elvenes, stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen. Vis mer

Senterpartiet har satt seg selv på sidelinjen. Senterpartiet kritiserer politireformen frikoplet fra fakta og kunnskap. Senterpartiet er vaksinert mot Gjørv-kommisjonens og Politianalysens konklusjoner. Det er uansvarlig. Senterpartiet svikter befolkningens trygghet, og partiet svikter politiet.

Jenny Klinge, Senterpartiets talskvinne, kritiserer i Dagbladet 18. januar politireformen. Klinge uttaler at hun mistenker Høyre får ikke å ha tenkt gjennom hvilken rolle lensmannskontorene spiller. Joda, det er nøye gjennomtenkt. Høyre forholder seg til fakta.

Hele 139 lensmannskontorer har færre enn fem ansatte, og mange kontorer har åpent kun noen få timer i uka. Lensmannskontorer som hverken er i stand til å stille patruljer eller drive etterforskning.

Det trengs 16 årsverk for å kunne stille en patruljebil 24 timer 365 dager i året. Av 357 politi- og lensmannskontorer er det kun 85 som er i stand til å stille en patrulje. Ressursene er smurt tynt utover. Politireformen innebærer at 126 lensmannskontorer slås sammen med nabokontorer. I snitt er det fem ansatte på disse 126 kontorene. Sammenslåingen vil gi et synlig og bedre politi i de områdene dette gjelder. Det berører kun 500 av 16 000 ansatte i politiet. Fortsatt vil det være 221 politi- og lensmannskontorer i landet.

Tryggheten og beredskapen ble svekket i distrikts-Norge med Senterpartiet i regjering. Ineffektiv organisering har ført til en utilsiktet sentralisering av politiet. Det er blitt 1400 nye politistillinger med Høyre i regjering. Høyre vil at dette skal gi et mer synlig politi. Politiet må skrus sammen slik at ressursene utnyttes bedre.

Vi trenger et lokalt tilstedeværende politi. Et politi som kommer når det trengs, et politi som arbeider mer systematisk for å forebygge kriminalitet. Vi trenger politidistrikter med sterke etterforskningsmiljøer som er i stand til å etterforske krevende saker.

Organisert grenseoverskridende kriminalitet, vold mot barn og avansert datakriminalitet krever sterke etterforskningsmiljøer.

Politiet har mange steder hatt for små og sårbare fagmiljøer til å etterforske den tunge og kompliserte kriminaliteten. Slik kan det ikke fortsette. Regjeringen gjennomfører en tvingende nødvendig politireform. Å la være ville være uansvarlig. Så får heller Senterpartiet drive med sin populistiske alenegang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling