Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Senterpartiet vil visst ikke være redaktør for Dagbladet likevel

Men det hadde vært fint med en forklaring på hvorfor de endret vinkelen på vår artikkel.

REDAKTØRAMBISJONER? Senterpartiet endret vinkelen på Dagbladets artikkel, publisert på partiets Facebook-sider. Her partileder Trygve Slagsvold Vedum.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
REDAKTØRAMBISJONER? Senterpartiet endret vinkelen på Dagbladets artikkel, publisert på partiets Facebook-sider. Her partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Kommentar

I forrige uke publiserte Dagbladet en nyhetsartikkel om vår siste meningsmåling. Vår artikkel var vinklet med tittelen «Ap faller stort på ny måling: - Vi skal ligge høyere enn dette», og ingressen: «Har likevel flere muligheter til regjeringsmakt.» Bildet til saken var av Jonas Gahr Støre. Slik:

Dagen etter delte Senterpartiet denne Dagblad-artikkelen på sine Facebook-sider, men i oppdateringen hadde de endret tittel, ingress og bilde. Tittelen var nå blitt: «Sp med 11,4% - beste måling på 20 år!», ingressen «Senterpartiet får 11,4% og 21 stortingsrepresentanter. Målingen er utført av Ipsos MMI for Dagbladet 20. - 22. februar og viser at Senterpartiet tar velgere fra alle.»

Bildet var byttet ut med et av Trygve Slagsvold Vedum på grønn bakgrunn med en snakkeboble som sier «NEI til sentralisering». Slik:

image: Senterpartiet vil visst ikke være redaktør for Dagbladet likevel

Facebook åpner for denne muligheten til å redigere lenker. Det er det lite Dagbladet kan gjøre med. Enkelte aktører har bevisst benyttet seg av dette for å fordreie eller direkte endre innholdet i redaksjonelle saker fra store medier, slik blant annet Trine Skei Grande er blitt utsatt for av gruppa «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift».

Venstre har selv syndet mot dette. Ventres Guri Melby var uenig med tittelen i en Dagsavisen-sak, og endret den da hun delte den på sin Facebook-side.

image: Senterpartiet vil visst ikke være redaktør for Dagbladet likevel

Melby la seg flat, og beklaget dette. I fagbladet Journalistens sak uttaler ekspert på presseetikk Gunnar Bodahl Johansen:

«Dette er særlig alvorlig fordi det er her er snakk om en fremtredende politiker, som ikke kan være ukjent med hvordan pressens redigeringsansvar og redigeringsrett fungerer i et demokratisk samfunn. Hun endrer virkelighetsoppfatningen på en måte som er helt uakseptabel».

Senterpartiet har altså nå gjort seg skyldig i det samme. De har nå fjernet oppdateringen fra sine sider, men oppsiktsvekkende nok er de likevel ikke villige til å beklage eller forklare seg. I stedet serverer kommunikasjonsrådgiver i partiet, Lars Vangen, dette svaret til NRK som har laget en grundig gjennomgang av saken:

«Vi ønsker ikke til å bidra til å eskalere en debatt om dette. Vi er i et valgår og vil at debattene skal handle om politikk.»

Samme Vangen har i en Facebook-diskusjon tidligere forsvart redigeringen med at poengene Senterpartiet løftet opp i tittel og ingress i sin «versjon» av Dagblad-artikkelen er hentet fra artikkelen.

Det er uttrykk for en forvirret forståelse av skillet mellom journalistikk og partipropaganda. Partiet har grepet inn i redigeringen av vår sak. For leseren framstår det som Dagbladets artikkel, slik vi har villet framstille den. Dersom Senterpartiets praksis skulle bli en stående regel, ville i prinsippet alle redaksjonelle artikler fra alle medier bli betraktet som grunnmateriale for egenreklame - som politiske partier og interesseorganisasjoner fritt kunne plukket fra og vinklet på Facebook slik det passet dem. Det sier seg selv at det ville være en helt uholdbar situasjon.

Vi ønsker at Dagbladets artikler og journalistikk skal være gjenstand for debatt, og vi har selvsagt forståelse for at våre vinklinger og perspektiver blir bestridt i det offentlige ordskiftet - blant annet på Facebook. Det er likevel å tråkke over en grense når et politisk parti fordreier vinklingen, og dermed trer inn i rollen som redaktør, direkte i lenken til vår redaksjonelle sak.

I en tid hvor falske nyheter diskuteres og er sett på som et stort problem i internasjonal nyhetsformidling, er det trist å se at et norsk politisk parti beveger seg i samme retning. Det offentlige ordskiftet er avhengig av at så mange som mulig opptrer ryddig. Med sin redigering av Dagbladets innhold utydeliggjør Senterpartiet skillet mellom uavhengig journalistikk og budskap fra politiske partier. Det er svært alvorlig, og noe vi legger til grunn av partiet i framtiden vil ligge unna.

Nå som Senterpartiet har slettet oppdateringen på sine sider, ser det ut til at de i denne omgang likevel ikke vil være redaktør for Dagbladet. Det er hyggelig. Og hvem vet; når valgåret er over vil kanskje partiet si noe om hva de tenker rundt dette spørsmålet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media