DEBATT

Brexit:

Senterpartiets politikk tjener ikke Norges interesser

Feil om Brexit og EØS-avtalen.

FORHANDLER: Storbritannia og EU forhandler for tiden om «Brexit-avtalen», som skal definere forholdet mellom Storbritannia og EU etter at Storbritannia trer ut. Her blir den britiske statsministeren Theresa May tatt imot av president i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker i Kommisjonens hovedkvarterer i Brüssel før jul. REUTERS/Yves Herman
FORHANDLER: Storbritannia og EU forhandler for tiden om «Brexit-avtalen», som skal definere forholdet mellom Storbritannia og EU etter at Storbritannia trer ut. Her blir den britiske statsministeren Theresa May tatt imot av president i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker i Kommisjonens hovedkvarterer i Brüssel før jul. REUTERS/Yves Herman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sin kronikk i Dagbladet 2. februar påstår Senterpartiets stortingsrepresentanter Sigbjørn Gjelsvik og Steinar Næss at regjeringen svikter norske interesser fordi vi hegner om EØS-avtalen. Men her har nok Senterpartiet mer egne interesser i tankene enn landets som helhet.

Det overrasker ikke. Senterpartiet har vært motstander av EØS-samarbeidet siden det tok form på slutten av 80-tallet. Det er en ærlig sak. Regjeringspartiene og et stort flertall på Stortinget er tilhengere av EØS-samarbeidet.

Senterpartiet hevder at det å være tilhenger av EØS er å være imot folkestyret. Hvorfor meningen til et parti med 19 representanter skulle være et uttrykk for folkestyre, mens meningen til de partiene som er for EØS-samarbeidet – som teller 132 representanter – ikke er det, forsøkes ikke engang forklart.

EØS-avtalen er bærebjelken i norsk europapolitikk. Det har den vært siden den trådte i kraft for 23 år siden – en periode som kan kalles en gullalder for norsk økonomi og velferd. Den er det viktigste avtaleverket vi har med våre europeiske partnere.

Avtalen har bidratt til en styrking av handel, økonomiske forbindelser og et stadig bredere samarbeid mellom Norge og EU. Den sikrer norsk næringsliv like vilkår i vårt største marked, med 31 land og en halv milliard mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer