Anmeldelse Film «Slottet i Provence»

Sentimental film for rødvinsdrikkende Provence-elskere

«Slottet i Provence» er agn for godt voksne Frankrike-farere.

SENTIMENTAL: «Slottet i Provence» virker laget for å stimulere drømmen om Sør-Frankrike. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Du vet det nærmer seg sommer når apotekene kjører kampanje på solkrem og kinoene tilbyr minst én film med en norsk tittel som inneholder enten «Provence» eller «Toscana», for å stimulere de kulturelle smaksløkene til nordmenn som jevnlig kaster lengtende blikk mot Sør-Europa. Hva originaltittelen er, er ikke så farlig.

«Slottet i Provence» synes å være spesialdesignet for målgruppen. Menn i hatt og kvinner med forkle går over pittoreske steinbroer og idylliske landeveier, drikker rødvin i små glass utenfor lave steinhus og tar med verdighet imot livets mange slag.

Maskulin taushet

Som med mange sentimentale filmer er «Slottet i Provence» basert på en sann historie, som i seg selv er fascinerende nok: Om postmannen Joseph Cheval (Jacques Gamblin) som i 1879 begynte å bygge et slott av steiner han fant på sin egen postrute. Arbeidet skulle vare i 33 år og resultere i et verk som i dag er en turistattraksjon.

I filmen knyttes byggingen av slottet sammen med den fåmælte Chevals ønske om å uttrykke kjærlighet til datteren sin. Nå og da klarer da «Slottet i Provence» å gi fint uttrykk for en tradisjonelt maskulin måte å vise følelser på, gjennom å utføre en stor oppgave for sine nærmeste snarere enn å ha lange samtaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer