Sentimental sjøroman

Havet, kjærligheten og døden, eller snarere ønske om udødelighet, er tema i denne romanen. Innholdet står godt til den noe sentimentale tittelen «Drømmer ved havet».

«Et menneske må ikke få samme skjebne som en duggdråpe i morgensolen,» skriver Larsson, som her lar oss møte personer som alle kjemper mot denne skjebnen.

Svensken Björn Larsson er litteraturforsker, forfatter og bor i båt. «Drømmer ved havet» er da også en sjøroman. Om kaptein Marcel som har sjømannssjel, eller «friheten i blodet», som det heter.

Fire skjebner

I boka drar han innom fire havner på den europeiske Atlanterhavs-kysten - og møter fire skjebner, ensomme mennesker som alle er blant dem som du ikke får noen treff på om du søker etter dem på Internett.

Det er denne skjebnen bl.a. dansken Jacob Nielsen vil bekjempe ved å spre et «Nielsen-virus» på all verdens datamaskiner for å sette et spor etter seg.

Dårlig bilde

Motsatt da med madame Le Grand, som alltid møter opp ved brygga når nye båter kommer inn og ber sjøfolkene hjem til seg - for etterpå å katologisere deres historier, så ikke de skal bli glemt. Her er to til, den foreldreløse spanske barjenta Rosa og juveler Peter Sympson. Helt tilfeldig møtes de fire gjennom Marcel, og det hele ender godt, eller nesten godt. For Marcel reiser videre, han er «som vinden», for å bruke et dårlig bilde, noe det ikke er mangel på i denne boka.