Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sentimentalt og umulig

Frodig tragikomedie.

BOK: Av og til kommer du over bøker som er så lite opplagte at du ikke forstår hvor forfatteren har fått ideen fra. Rhodes' roman med den umulige tittelen, er av dem. Inspirasjonskilder skal være «Lassie kom hjem» og «Madame Bovary», og boka har gitt den unge forfatteren et navn blant Englands fremste.

Overraskelser

Velfortjent, for den er god, fortellingen om den ensomme, homoseksuelle tv-såpeforfatteren Cockroft. Eks-celebriteten som måtte emigrere til Italia etter å ha kommet med en rasistisk uttalelse på TV noen tiår tilbake.

Fortellingen om Cockrofts ensomme dager på Italias landsbygd er nitrist og urkomisk. Hans eneste selskap er den trofaste kjøteren Timoleon Vieta, avbrutt av en og annen ulykkelig kjærlighetshistorie med menn som ikke elsker ham. Inntil bosnieren kommer: iskald, taus og heterofil, til tross for at han synes det er helt greit å betale husleien ved å suge gamle Cockroft hver onsdag klokka seks.

Bosnierens biografi er av fortellingens mange overraskelser. Det er også hans grusomme behandling av den gamle kjøteren som til slutt blir dumpet i Roma. Fordi Cockroft foretrekker en unggutt hvis credo er: «Jeg er fra Bosnia. Jeg dreper hunder. Det er instinktet mitt.»

Malplassert

Som tittelen tilsier, er kjernen i boka historien om Timoleons reise hjem. En sentimental reise, lik alle fortellinger om bortkomne dyr. For Rhodes bryter de fleste regler for «god» skjønnlitteratur i denne selsomme boka, som han fyller med perifere skjebner som alle er like malplasserte. Skjebner så nitriste og skjebnetunge at det egentlig ikke burde vært lov litterært. Som den lille vietnamesiske jenta med ansiktet sprengt bort, eller den døve jentas elskede som brenner seg halvt til døde.

Likevel er dette svært god litteratur, selvsikker, lødig reflekterende og velformulert. I en sobert oversatt frodig tragikomedie som vel i bunn og grunn handler om menneskets ubotelige ensomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media