Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatten om Sentralbadet:

Sentralbadet i Bergen blir teaterhus - men hvor mange får plass der?

Kompaniene trenger desperat steder å være, men de har forskjellige behov.

ETTERLENGTET: Det er flere kulturaktører i Bergen som kunne tenke seg å fylle Sentralbadet. Foto: Inger Merete Hobbelstad
ETTERLENGTET: Det er flere kulturaktører i Bergen som kunne tenke seg å fylle Sentralbadet. Foto: Inger Merete Hobbelstad Vis mer
Kommentar

BERGEN (Dagbladet): «Det er vanskelig å bo i Bergen», sa bergensforfatter Erlend Nødtvedt en gang. «Du vet aldri helt hvor du skal gjøre av deg». Og det er nettopp plassproblemer som har forårsaket vårens store kulturdebatt vestpå. Sentralbadet, den skimrende klossen i sentrum som en gang var byens første svømmehall, mistet for fire år siden sine svømmende gjester til nye Alexander Dale Oen Arena. I flere år har planene vært å bygge om badet til et moderne scenehus. Problemet er ikke å finne ensembler til å fylle scenene — Bergen er full av velansette kulturkompanier som har flakket rundt fra den ene provisoriske arenaen til den andre i en årrekke. Utfordringen er snarere at det er så mange av dem, og at de alle kunne ha god bruk for Sentralbadet, og at de alle har behov som ikke helt lar seg forene med de andres.

Sentralbadet har lenge vært tiltenkt danseensemblet Carte Blanche og det frie kompaniet BIT Teatergarasjen, samtidig som det legges opp til at lokalene skal leies ut til andre aktører. De to kompaniene kan med god grunn føle at det er deres tur nå. De kan sant å si føle at det har vært deres tur lenge. Carte Blanche er et samtidsdanskompani med internasjonalt renommé, men som ikke har opptrådt så ofte som ville være naturlig for hjemmepublikummet, fordi de ikke har tilstrekkelig tilgang på gode lokaler. BIT har vært nomader siden huset de opprinnelig holdt til i ble revet i 2008. Carte Blanche og BIT vil fylle det store bassengrommet i Sentralbadet med to lydisolerte scener, svarte «teaterbokser», som kan romme 150 og 300 tilskuere.

Problemet er at de andre kulturaktørene i Bergen, som har behov for å leie scenerom, ikke trenger så små scener. Anne Randine Øverby er sjef for Opera Bergen, som har satt opp flere forestillinger i Sentralbadet allerede. Øverby mener Opera Bergen ikke kan bruke Sentralbadet hvis de to små scenene settes inn. Konsertarrangøren Bergenfest etterspør lokaler som kan ta mellom 1 500 og 4 000 tilskuere, eller over 8 000. Festspillene ønsker seg scener for rundt 700 besøkende. Selv om Carte Blanche og BIT er svært anerkjente, har de relativt lav billettomsetning, og det er om å gjøre at de ikke blir de eneste som kan benytte det nye bygget.

Når det kommer til stykket er det to behov som begge fortjener å tas hensyn til. Det ene er at Carte Blanche og BIT definitivt fortjener gode lokaler. Det andre er at det synes svært uheldig, arkitektonisk og kulturpolitisk, å splitte opp og ødelegge et stort rom som flere aktører mener de kan fylle.

Først i juni skal beslutningen om å gi Sentralbadet til Carte Blanche og BIT vedtas på fylkesnivå. Før den tid bør de se om det er mulig å finne større eller smidigere løsninger. Debatten om Sentralbadet har pågått i flere år og alle involverte er nok utslitte. Det bør ikke hindre dem i gå en ekstra runde for forsikre seg om at de ikke gjør noe de vil angre på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media