LEDER

Oljepolitikk og klimakutt:

Sentralbanksjefens råd er naivt, farlig og kan være direkte skadelig

Enøyd om oljepolitikk.

VILLE VEIER: Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: NTB Scanpix
VILLE VEIER: Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld forrige uke holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin årstale. Talen er en slags «rikets økonomiske tilstand», dempet og analytisk i tonen. Betegnende nok har talen alltid samme tittel, slik at når du går inn på Norges Banks nettsider ligger de der på rekke og rad under samme navn: «Økonomiske perspektiver».

I kraft av sin posisjon som leder av sentralbanken, som skal jobbe for økonomisk stabilitet, sette styringsrente, forvalte valutareserver og oljefondet, er sentralbanksjefen forsiktig med å sende politiske signaler. De signalene som kommer, er påstemplet bankens autoritet og faglige tyngde og blir dermed lyttet til. Olsens advarsel i årets tale mot å begrense olje- og gassaktiviteten for å kutte klimautslipp, har likevel møtt sterk kritikk. Det er det gode grunner til. Olsens råd bygger på en svak og enøyd analyse.

Sentralbanksjefen mener det ikke er noe som tyder på at redusert norsk produksjon vil redusere utslippene globalt. Som «klassisk økonom» mener han høyere pris på utslipp er medisinen og den eneste fornuftige løsningen. Å gå andre veier, vil være å «vikle seg fram mot målet», sier Olsen i et intervju med DN.

Problemet er at vi ikke er på vei mot målet, og tiden er svært knapp. Vi vikler oss i feil retning. Utslippene øker, til tross for at de må halveres innen 2030. EU og flere andre har fått på plass systemer for prising av utslipp, men en velfungerende global pris på utslipp er på ingen måte i sikte. Verden tar ikke den medisinen Olsen skriver ut, og dermed gir hans scenario liten mening. Norge må ta mer aktive grep for å planlegge utfasingen av vår olje og gass-virksomhet, også fordi det er stor sannsynlighet for at den økonomiske verdien av den vil være mer usikker i en verden som bommer på klimamålene.

Selv ikke slike økonomisk funderte grep vil Olsen høre snakk om. Han vil ikke røre oljeskatten, fordi det kan framskynde utfasingen. Det er et underlig resonnement. Han utelukker i så fall - fullstendig - at analyser vil kunne vise at oljeskatten stimulerer prosjekter som ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsømme. Olsens råd er naivt, det er farlig og det kan være direkte skadelig. Både for kloden, og for norsk økonomi.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer