NYE DETALJER: I lagmannsretten går Jensen lenger enn noen gang, i å beskrive oppgavene han har hatt i politiet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NYE DETALJER: I lagmannsretten går Jensen lenger enn noen gang, i å beskrive oppgavene han har hatt i politiet. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sentrale deler av Jensen-saken blir ikke belyst offentlig

Bare bak lukkede dører får Jensen fortelle om Cappelens informantvirksomhet.

Kommentar

Dilemmaet er genuint vanskelig. I saken mot Eirik Jensen blir det satt på spissen: Åpenhet rundt rettsprosesser er et grunnleggende prinsipp, som noen ganger må vike fordi det kan være farlig.

Fra torsdag ettermiddag til etter lunsj fredag ble resultatet lukkede dører i retten.

LUKKET: På den fjerde dagen i ankesaken til Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett starter retten for lukkede dører. Reporter: Trym Mogen. Kommentator: Martine Aurdal. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer

Risikoen for å sette enkeltpersoners liv og helse i fare er så alvorlig at opplysninger som kan gjøre det, ikke bør komme fram i åpen rett. Jensen har i hele sin karriere jobbet med etterretning og informanter. Derfor sitter han på hemmeligheter som kan sette informanter i fare – hvis tunge kriminelle miljøer får vite at de har «tystet».

Gjermund Cappelen har vært Eirik Jensens kilde helt siden de møttes tidlig på 1990-tallet. Det er de enige om, men omfanget forklarer de seg ulikt rundt. Derfor er detaljer om aksjoner og personer avgjørende for retten å få innsyn i. Slik informasjon er også interessant for Cappelens kriminelle kontakter. Han frykter for både sin egen og familiens sikkerhet. Det må retten ta på alvor.

Samtidig er åpenhet spesielt viktig i saker som denne. Sakens alvorlige anklager handler om korrupsjon i politiet – selve de offentlige myndigheter som skal bekjempe kriminalitet, håndheve og opprettholde lov og orden. Politiet er avhengig av tillit i befolkningen, korrupsjon er kanskje det som i størst grad er egnet til å rive ned den tilliten. Derfor krever slike saker grundig behandling og bredt offentlig innsyn.

Eirik Jensens frie forklaring er avgjørende for å belyse saken, og helt grunnleggende for hans rettssikkerhet. Dette er hans mulighet til å fortelle sin historie, på en måte som kan bidra til å redde ham fra et liv i fengsel.

I lagmannsretten går Jensen lenger enn noen gang, i å beskrive oppgavene han har hatt i politiet. Han forteller om metoder der han har operert helt på og over kanten av loven. Ikke bare med sine sjefers godkjennelse, men også på direkte utfordring fra dem.

Da dørene ble åpnet fredag, forklarte Jensen også mer om det nasjonale prosjektet som er så hemmelig at selv ikke rettens aktører får innsyn i det. En hendelse i forbindelse med dette prosjektet i 2011 skal ha fått Jensen til å varsle Riksadvokaten, som så grep inn personlig. Situasjonen skal også ha ført til full konfrontasjon mellom Jensen og hans sjef Einar Aas.

LUKKET: På den fjerde dagen i ankesaken til Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett starter retten for lukkede dører. Jensens forsvarer John Christian Elden forklarer hvorfor de mener at det er dumt. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

For Jensen er dette viktig for å forklare ting som ellers kan virke mistenkelig.

En rettferdig rettssak er avhengig av at tiltalte får belyse alt som kan ha betydning for skyldsspørsmålet. I Jensens tilfelle er hans arbeid i politiet og hans profesjonelle forhold til Cappelen nettopp det som forklarer situasjonen han er satt i, uansett hvordan forholdet har utviklet seg. De to siste dagene har Jensen derfor fortalt en sammenhengende, troverdig og spennende historie om et yrkesliv utenom det vanlige. Men det mest sentrale i denne historien, forholdet til Gjermund Cappelen, har i hovedsak gått bak lukkede dører.

Det er et problem med en klar konsekvens: Jensens versjon av forholdet blir ikke skikkelig belyst offentlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.