<strong>SPLITTET:</strong> De store og varme ordene om forsoning og samhold på KrFs landsmøte kan ikke dekke over at partiet er splittet på midten. Foto: NTB Scanpix
SPLITTET: De store og varme ordene om forsoning og samhold på KrFs landsmøte kan ikke dekke over at partiet er splittet på midten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Sentrum i norsk politikk er dødt og erstattet av en høyre- og en venstreblokk

Motsetningene blir tydeligere, men det er ikke gitt at de politiske resultatene blir bedre når sentrum legges dødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kristelig Folkeparti har med knapt flertall vraket sin egen leder og valgt å innlede forhandlinger med Erna Solbergs høyreregjering. Det er en beslutning som vil få mange og lange konsekvenser. Lykkes forhandlingene - og det er de nærmest dømt til å gjøre - vil Erna Solberg få realisert sin visjon om en bred borgerlig koalisjon med flertall i Stortinget. I et større perspektiv er prisen høy: Sentrum i norsk politikk er dødt og erstattet av en høyre- og en venstreblokk. For dette får KrF noen statsrådposter og kanskje en innskrenkning i kvinners rettigheter når det gjelder abort. Partiet er tilbake i den mørke delen av sin tradisjon, og vil mest sannsynlig bli redusert til et regionparti uten nasjonal tyngde.

De store og varme ordene om forsoning og samhold på KrFs landsmøte kan ikke dekke over at partiet er splittet på midten. Et politisk samboerskap med Fremskrittspartiet vil utdype den kløften som er skapt. Flertallet sa blankt nei til den historiske sjansen som lå i et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Tidligere har Venstre gjort den samme reisen og gått i kompaniskap med høyrepartiene. Til sammen utgjør det et historisk vendepunkt i norsk politikk. Det finnes ikke lenger en sentrumsblokk som kan øve innflytelse ved å danne allianser både til høyre og venstre. KrF og Venstre har skrinlagt sentrums viktigste handlingsalternativer. De to partiene foretrekker Fremskrittspartiet fremfor det moderate sosialdemokratiet.

For Erna Solberg er dette en triumf, men vil gleden vare mye lenger enn boblene i champagneglasset? Det blir et stort politisk spenn i en ny firepartiregjering der alle har behov for å markere sin profil. For Venstre og KrF handler det nå om å overleve, og da må partiene bli mer synlige og kunne vise resultater. Men også Siv Jensen og FrP er i en presset situasjon. Tallene på meningsmålingene er deprimerende, og internt er det uro over manglende gjennomslag for FrP i viktige saker.

Erna Solberg er kjent for sine evner til å holde regjeringen sammen. Hun er god til å bære staur. Men for hvert nytt parti som tas inn i regjeringen blir oppgaven mer kompleks og krevende. Samtidig er norsk politikk stivnet i to blokker. Motsetningene blir tydeligere, men det er ikke gitt at de politiske resultatene blir bedre når sentrum legges dødt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer