LEDER

Sentrum i norsk politikk er dødt og erstattet av en høyre- og en venstreblokk

Motsetningene blir tydeligere, men det er ikke gitt at de politiske resultatene blir bedre når sentrum legges dødt.

SPLITTET: De store og varme ordene om forsoning og samhold på KrFs landsmøte kan ikke dekke over at partiet er splittet på midten. Foto: NTB Scanpix
SPLITTET: De store og varme ordene om forsoning og samhold på KrFs landsmøte kan ikke dekke over at partiet er splittet på midten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kristelig Folkeparti har med knapt flertall vraket sin egen leder og valgt å innlede forhandlinger med Erna Solbergs høyreregjering. Det er en beslutning som vil få mange og lange konsekvenser. Lykkes forhandlingene - og det er de nærmest dømt til å gjøre - vil Erna Solberg få realisert sin visjon om en bred borgerlig koalisjon med flertall i Stortinget. I et større perspektiv er prisen høy: Sentrum i norsk politikk er dødt og erstattet av en høyre- og en venstreblokk. For dette får KrF noen statsrådposter og kanskje en innskrenkning i kvinners rettigheter når det gjelder abort. Partiet er tilbake i den mørke delen av sin tradisjon, og vil mest sannsynlig bli redusert til et regionparti uten nasjonal tyngde.

De store og varme ordene om forsoning og samhold på KrFs landsmøte kan ikke dekke over at partiet er splittet på midten. Et politisk samboerskap med Fremskrittspartiet vil utdype den kløften som er skapt. Flertallet sa blankt nei til den historiske sjansen som lå i et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Tidligere har Venstre gjort den samme reisen og gått i kompaniskap med høyrepartiene. Til sammen utgjør det et historisk vendepunkt i norsk politikk. Det finnes ikke lenger en sentrumsblokk som kan øve innflytelse ved å danne allianser både til høyre og venstre. KrF og Venstre har skrinlagt sentrums viktigste handlingsalternativer. De to partiene foretrekker Fremskrittspartiet fremfor det moderate sosialdemokratiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer