Sentrum i støtet

Ingress

Meninger

Venstre-leder Trine Skei Grande slo i går ettertrykkelig fast at sentrumspartiene vil stå sammen i budsjettforhandlingene. Det var en viktig presisering på dette tidspunkt i prosessen. For det er viktige forskjeller i KrFs og Venstres alternative forslag til statsbudsjett. Mens KrF som la fram sitt på fredag angrep regjeringspartiene ved å nulle ut alle lettelser i formuesskatten, foreslår Venstre en så kraftfull miljøinnsats at det vanskelig kan forenes med Frp?s holdninger og sjel.

Aner vi en frisk arbeidsdeling sentrumspartiene imellom? KrF utfordrer Høyre sterkt på å fjerne regjeringens lettelser i formuesskatten. Venstre beholder mesteparten, men utfordrer Frp sterkt ved sine store ommøbleringer til såkalt grønne skatter. Begge partier gjør svære endringer på budsjettet i antall milliarder. Hvis KrF og Venstre fikk gjennomslag for det meste av sitt, ville ikke regjeringens budsjett være til å kjenne igjen. Da vil stempelet fra mellompartiene være så tydelig at noen vil spørre seg om det ikke er like greit om de går inn i regjeringen og tar ansvar, mot et visst antall taburetter.

Når både KrF og Venstre går så høyt på banen som de gjør, signaliserer det et krav om at de må oppnå ganske mye, på hver sine områder. Hvem vil da sitte igjen med svarteper? Det er nærliggende å tro at Frp må svelge tyngst om det skal bli flertall for regjeringens budsjett. Men det er neppe reduksjon eller endringer i regjeringens foreslåtte lettelser i formuesskatten som vil få Frp?s velgere til å gjøre opprør. De fleste av dem vet ikke hva formuesskatt er. Det er mer opplevelsen av å måtte fire på viktige symbolsaker og at to små «tullepartier» herjer med partiet deres, som kan skape murring i Frp-rekkene.

Sentrumspartienes vippeposisjon i Stortinget gir dem mer makt enn størrelsen på stortingsgruppene skulle tilsi. I prinsippet kan de avsette regjeringen og gi støtte til en ny. Det vil ikke skje. For også sentrumspartiene gikk til valg for å få en ny regjering. Men de voldsomme reaksjonene mot regjeringens budsjettforslag gir Venstre og KrF ytterligere styrke. Flere meningsmålinger siste uka viste dramatisk velgerflukt fra Høyre og Frp. Velgerne vil åpenbart ikke ha regjeringspartienes politikk. Skal de bremse velgerflukten, må de få inn atskillig gult og grønt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.