Sentrum og SU vant ungdomspartilederdebatten: Fra venstre: Linn-Elise Øhn Mehlen (RU), Andrea Sjøvoll (SU), Mani Hussaini (AUF), Ada Arnstad (Senterungdommen), Anna Kvam (Grønn Ungdom), Ida Lindtveit (KrfU), Tord Hustveit (UV), Hedvig Heyerdahl (UH) og Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU). Foto Maren Iversen / Tankesmien Agenda.
Sentrum og SU vant ungdomspartilederdebatten: Fra venstre: Linn-Elise Øhn Mehlen (RU), Andrea Sjøvoll (SU), Mani Hussaini (AUF), Ada Arnstad (Senterungdommen), Anna Kvam (Grønn Ungdom), Ida Lindtveit (KrfU), Tord Hustveit (UV), Hedvig Heyerdahl (UH) og Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU). Foto Maren Iversen / Tankesmien Agenda.Vis mer

Ungdompartilederdebatten:

Sentrum vant ungdomspartilederdebatten

Det var skyhøy temperatur under kveldens ungdomspartilederdebatt. Sentrum slo SU i kampen om seieren.

Kommentar

Under gårsdagens statsministerduell på NRK var åtte av ti seerne over 50 år gamle. Etter å ha sett kveldens ungdomspartileder-debatt fra Kulturhuset i Oslo kan vi konstatere det først som sist: Det gror godt i det politiske Norge. Og det er ungdommen gamlingene bør følge med på.

Vi er ikke bare velsignet med taleføre, skarpe og dyktige ungdomspolitikere her til lands. Langt viktigere, og mer imponerende, er det at ungdommen jevnt over framstår som mer ansvarlige, langsiktige og kloke enn moderpartiene.

Tydeligst fram kommer det på økonomi- og klima-spørsmål. Der regjeringen bruker oljepenger som fulle Høyre-folk, for å sitere Jan Arild Snoen, er ungdomspolitikerne nøkterne. Der voksen-politikken fører en kortsiktig politikk for å løse verdens klimaproblemer, er ungdommen langsiktige og ansvarlige. Der flere tar til orde for å stenge grenser, ønsker flere av ungdomslederne seg mer internasjonalt samarbeid og mer handel.

- Vi står ovenfor et utrolig spennende valg i Norge, og 1 million nordmenn vet ikke hvem de skal stemme på. Så får vi se om de som kommer her, demokratiets fortropp, kan gjøre noe med det, sa debattleder Irene Halvorsen, sjefsredaktør i Nationen.

Før kveldens debatt, arrangert av Tankesmien Agenda og DNB, ble det lovet debatt om blant annet ulikhet, boligpolitikk, morgendagens arbeidsplasser, kompetanseskiftet, og politisk deltakelse.

De som var tilstede fikk nok det tydeligere for seg hvor de ideologiske skillelinjene går, enn man får på en vanlig partilederdebatt. De som imponerte mest var Ida Lindtveit fra Krfu, Tord Hustveit fra Unge Venstre og Andrea Sjøvoll fra Sosialistisk Ungdom.

Anna Serafima Svendsen Kvam, talsperson Grønn Ungdom.
Når stortingskandidater for MDG stiller til debatt, forventes det ikke noe annet enn et tydelig fokus på klima.

Kveldens debatt ble intet unntak. Kvam kobler sysselsettingsdebatten elegant over på norsk oljeavhengighet og grønne jobber. Setter standarden for de andre miljøpartiene når det gjelder GUs mål om å stanse norsk oljeleting i neste stortingsperiode.

Kvam er litt mer usynlig i andre debatter, men er retorisk god og poengtert når hun kommer på. Arresterer FpU på skattepolitikk tidlig i debatten, og plasserer dermed GU godt til venstre for dagens regjering, og nærmere SV enn Ap i skattepolitikken. Hvis MDG er blokkuavhengige, er det ikke her det kommer fram.

Karakter: 4

Hedvig Heyerdahl, Unge Høyre, og leder av Høyres Studenter.

Hvis noen i dagens panel var i posisjon til å senke skuldrene, og holde på valgkampstrategien, så er det Unge Høyres stand-in for leder Kristian Tonning Riise, som ikke kunne stille. Med et moderparti som på NRKs siste måling er landets største, ble oppgaven for Heyerdahl å forsvare regjeringens politikk mot angrep fra resten av panelet, men kanskje særlig debattlederen, som gjentatte ganger avkrevde en forklaring på regjeringens politikk, men avbrøt svarene.

Heyerdahl avverger imidlertid angrepene godt, og svarer på utfordringer som enhver dreven rikspolitiker for Høyre ville gjort. Blir hardt presset, men lar seg ikke pirke på nesen. Gjør en solid debut på riksnivå i ungdomspolitikken, og etablerer et godt forsvar for regjeringens skolepolitikk, som hun anser som viktigst i dette valget. Leverer også godt i debatt om regjeringens skattepolitikk.

Ble ganske usynlig i andre halvdel av debatten, noe som er det eneste som trekker ned på Heyerdahls opptreden i kveld.

Karakter: 4

Mani Hussaini, leder AUF.
Når moderpartiet stuper på meningsmålingene, vokser presset på ungdommen. Hjemmesitterne må mobiliseres og tvilerne overbevises. Hussaini, AUF og resten av Arbeiderpartiet har uten tvil en stor jobb å gjøre de neste to ukene.

Støre leverte varene i gårsdagens statsministerduell, men Hussaini slet med å sette dagsorden i kveldens debatt. Ønsket å være på offensiven, men rotet seg ofte bort i lange virkelighetsbeskrivelser.

I debatten om skattepolitikken klarte ikke Hussaini beholde sakseierskapet, og ble overstrålt av Sjøvoll (SU) og Anna Kvam (Grønn Ungdom). I så måte er det ganske likt Arbeiderpartiets problem, som lekker til SV, Rødt og MDG. I boligpolitikken hadde han samme problem, men denne gang slått av Øhn Melen (RU) og Ida Lindtveit (KrFU). Fikk godt fram at valget for AUF handler om å skape arbeidsplasser, satse på skolen, samt innføre et skattesystem som utjevner mer. Men utover det var ikke AUF i sentrum i kveld.

Karakter: 3

Foto: Maren Iversen / Tankesmien Agenda.
Foto: Maren Iversen / Tankesmien Agenda. Vis mer

Andrea Sjøvoll, leder Sosialistisk Ungdom.
Det har neppe vært like inspirerende å være leder for Sosialistisk Ungdom de siste fire årene, som det er nå. Gjennomgående gode meningsmålinger for SV de siste månedene, har sendt partiet trygt over sperregrensa. Det ga Sjøvoll muligheten til å starte kveldens debatt fra angrepsposisjon.

Det begynte imidlertid rolig for Sjøvoll. I de innledende rundene var hun noe usynlig, men krevde sin plass under boligdebatten og arbeidslivsdebatten. Troverdig og stødig. Der partileder Audun Lysbakken tidligere har hatt problemer med å markere seg i debatter med Rødt tilstede, klarer Sjøvoll å sette sin egen dagsorden. Leverer en debatt med et brennende engasjement, i alt fra innlegget om enslige mindreårige asylsøkere til konkrete tiltak for ny boligpolitikk. Lander debatten om klima med noen retoriske perler. Av alle venstreside-debattantene var hun den som best klarte å vise hvorfor venstresidas løsninger kan være det Norge trenger.

Karakter: 5

Ida Lindtveit Røse, leder KrFU.
Lindtveit gjorde en svært sterk figur i dag og klarte både å vise et ektefølt engasjement for KrFs kjernesaker - redusert fattigdom og internasjonal solidaritet samt å forsvare samarbeidet med regjeringen bedre enn de fleste andre før henne har klart.

Hun påpekte at KrF har hatt en avgjørende rolle for å hindre typisk Høyre og Frp-politikk på disse områdene, og selvsagt at KrF og Venstre har fått mange gjennomslag.

Når hun ble utfordret kom hun med klare og overbevisende svarreplikker og virket sikker i sin sak og på at hun sto på riktig side. Hun kom med et godt forsvar for hvorfor det kan være lurt for mange å stemme borgerlig i år også – fordi det finnes alternativer til det blå blå.

Ble også kveldens store samlende figur når hun maner til samarbeid mellom alle ungdomspartiene i boligpolitikken. Snuste på toppkarakteren.

Karakter: 5

God stemning på borgerlig side i kveld. Foto Thor Steinhovden / Tankesmien Agenda.
God stemning på borgerlig side i kveld. Foto Thor Steinhovden / Tankesmien Agenda. Vis mer

Tord Hustveit, leder Unge Venstre.
Med et snitt på målingene på 3,6 % i august, konkurrerer Hustveits moderparti med Arbeiderpartiet om å gjøre krisemålinger. Det har tydeligvis inspirert Hustveit. Gjør sammen med Ida Lindtveit kveldens beste debatt. Visjonær, kunnskapsrik, poengtert og fattet.

Etablerer i likhet med Lindtveit et godt forsvar for det nåværende regjeringsprosjektet. Det trengs i en tid når både KrF og Venstre-velgere lar seg provosere mer og mer over Frps splittende rolle. Er i valgkampmodus - og spiller seg klart fram som et viktig kort i valgkampinnspurten for Venstre. Var i likhet med Lindtveit, nærme toppkarakter i kveld.

Karakter: 5

Linn-Elise Øhn Mehlen, leder Rød Ungdom.
Ikke siden valget i 1993, da Erling Folkvord kom inn på Stortinget fra Oslo (da for RV), har Rødt hatt en så god sjanse til å vinne representasjon på Stortinget.

Øhn Melen tok plass fra start i dagens debatt. Rettet, i likhet med voksenparti-leder Moxnes, kritikken mot Arbeiderpartiet i like stor grad som mot dagens regjering. Forskjells-Norge gjennomsyrer innleggene. God når hun tar opp bemanningsbransjen og mafialignende tilstander i debatten om midlertidige stillinger. Avslører AUF på linja i konsekvensutredninger i LoVeSe. Rød Ungdoms er en dreven debattant, godt skolert i en tydelig arbeiderbevegelse-retorikk og debattstil.

Karakter: 4

Ada Johanna Arnstad, leder Senterungdommen.
Arnstad var sterk da hun snakket om de klassiske Senterpari-sakene, men ble gjennomgående litt anonym i debatten. Slet med å skille seg ut. Var god i debatten om sentralisering, men grep ikke muligheten til å komme med slagkraftige EØS-poenger, da debatten dreide seg om i debatten om bemanningsbransjen, som henger tett sammen med EØS-politikken

Karakter: 3

Bjørn-Kristian Svendsrud, leder Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).
Der Svendsruds partifelle Sylvi Listhaug er splittende og upolert i retorikken, er han selv næmest det motsatte. Svendsrud er behersket og tydelig, og viser hvorfor deler av Høyre, KrF og Venstre klarte å gå i en samarbeidskoallisjon med Frp.

Svendsrud åpnet kveldens debatt med et innlegg fra ungdomspolitikeren om hvorfor det er eldreomsorgen som er viktigst i valgkampen. Er god på å sette sine egne premisser for debatten om ulikhet og regjeringens skattepolitikk.

Karakter: 4