Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sentrumskameraten Tintin

Paris (NTB-Reuters): Franske parlamentarikere kastet seg denne uken over et brennhett kulturelt og politisk spørsmål: Er den elskede tegneseriehelten Tintin egentlig en høyreekstremist eller en venstreradikaler? Debatten ble holdt som ledd i markeringen av Tintin-tegner Hergés 70-årsdag.

Den belgiske ambassadør satt på første benk i diplomatlosjen, og fulgte nabolandets politikere i deres drøftinger av ett av Belgias fremste og mest kjente eksportprodukter. Debatten varte i to timer, før franskmennene konkluderte med at Tintin nok er nokså sentrumsorientert.

- Tintin tilhører hele verden, ikke noe land og ikke noen politisk gruppering kan gjøre krav på ham som sin egen. Alle plasserer ham der de selv ønsker, sa den konservative representanten Dominique Bussereau.

Blant tilhørerne ble det stilt hviskende spørsmål om hva Bussereau ville ha sagt, hvis noen kom med en liknende uttalelse om erkefranske Asterix og Obelix.

En annen dimensjon

- Tintin er verken høyreorientert eller venstreorientert, han hører til i en annen dimensjon. Akkurat som general og president Charles de Gaulle valgte han sin egen vei, en tredje vei, erklærte gaullistrepresentanten Didier Quentin. Sentristrepresentanten André Santini mente derimot å kunne fastslå at Tintin er en utpreget sentrist.

Tegneserieeksperter påpeker at Tintin viste klare og sterke tegn til en høyreorientert verdensanskuelse i Hergés første album, der den tegnede lysluggen besøkte Sovjetuinionen. Men ved senere reiser til Kina og Sør-Amerika så han ut til å ha beveget seg nokså langt ut på venstrefløyen, framholder ekspertene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media