KULTUR: Integreringsutfordringer i ny kultur.  Foto: Plainpicture / NTB Scanpix
KULTUR: Integreringsutfordringer i ny kultur. Foto: Plainpicture / NTB ScanpixVis mer

September 1993

Det er ikke bare bare å integrere innvandrere i ny kultur.

Meninger

Hvilken dag er det i dag? For deg kanskje en dag i januar 2016. Men for noen er datoen en helt annen.

I dag er det fredag den 8186. (åttetusenetthundredeogåttisjette) september 1993. Septemberen som aldri tok slutt. Den evige september. Kjært barn har mange navn.

Begrepet oppsto på Internetts spede barndom, før det var sånn at alle fikk lov å være med. Det var på den tiden først og fremst universiteter og andre akademisk-rettede institusjoner som var koblet på, og følgelig var det en viss rytme i året på usenet. Hver eneste september startet nytt skoleår og en ny kohort med internettbrukere ble født.

På disse forumene var det en viss kultur, som det gjerne blir på steder der folk er sammen over en viss tid. Vaner setter seg, konvensjoner og uskrevne koder for oppførsel blir lagt og det forventes at alle bare skal kunne dem. Høfligheter, kulturelle referanser. Og interne vitser og sjargong alle kan. Og en lang, lang, lang liste med Slikt Gjør Man Bare Ikke.

Da er en hel haug innvandrere på en gang ett problem. Hver september ble nye horder med folk som aldri hadde sett en PC før introdusert til de mystiske ritualene, og de greide ikke oppføre seg. Altså, de klarte ikke ha alminnelig folkeskikk. Null grunnleggende netikette. Men det gikk seg til. I løpet av året satt kodene inne og de var godt integrerte, før et nytt kull kom og det startet igjen.

I september 1993 ga den store amerikanske ISPen America Online vanlige husstander tilgang til internett. En tilgang som startet økningen som bare fortsatte. I eksponentiell hastighet.

Det kom for mange innvandrere. Integrering ble umulig. Og i et oppgitt innlegg på et forum dedikert til internettfolklore ble begrepet «The september that never ended» introdusert.

Hele begrepet er kanskje en smule elitistisk, men det er også noe annet. Her har vi et mikrokosmos av kultur og subkultur, integrering og demografi. Og kanskje en lærdom i at et kurs i oppførsel er greit å ha før man begir seg inn i en fremmed verden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.