- Ser at det kan være skadelig for kongehuset

Prinsesse Märtha Louise om seminarsamarbeidet der døde blir forsøkt kontaktet.

(Dagbladet): Rundt 250 personer har betalt 1540 kroner for å komme på seminar med prinsesse Märtha Louise, Elisabeth Noreng og det selverklærte mediumet Lisa Williams i dag.

Sistnevnte hevder å kunne kommunisere med døde og skal under seminaret forsøke å sette publikum i kontakt med avdøde slektninger.

Det har fått forfatteren Jan Guillou til å anklage prinsessa for å drive med kvakksalveri, og biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen, har karakterisert samarbeidet som «usmakelig».

- Alt som kanskje kjennes litt fremmed eller rart, er det lett å være skeptisk til. Vi kan ikke tilfredsstille alle. Alle tror ikke på dette. Men vi står for det som er sant for oss, og Lisa står for det som er sant for henne. Så må folk få lov til å mene det de vil, sier Engleskole-gründer Elisabeth Nordeng til Dagbladet.

- Jeg tenker akkurat det samme. Jeg vet hva jeg står for, og mener at jeg har rett til det, utfyller prinsesse Märtha Louise.

Skadelig?
Da prinsessas engasjement i Engleskolen ble kjent, hvor hun hevder å ha kontakt med engler, mente 47 prosent av den norske befolkningen i en spørreundersøkelse at det skadet kongehusets omdømme. Også samarbeidet med Williams har fått kritikk for å gjøre det samme.

- Er dette samarbeidet skadelig for kongehusets omdømme?

- Det sa de da vi startet Engleskolen vår i 2007 også, at det var veldig skadelig for kongehuset. Alt er jo veldig skadelig for kongehuset. Men selvfølgelig, det ser jeg også at det kan være. Samtidig håper jeg nå at den (Engleskolen, journ. anm.) er så etablert at jeg har den jobben jeg har, og så er kongehuset noe annet. Men jeg er en del av den familien, det er jeg, sier prinsesse Märtha Louise.

Dagbladet skulle egentlig få være til stede under hele seminaret kalt «Intuitive Souls - A Day of Inner Connections», men ble kastet ut av salen før delen der Lisa Williams skulle forsøke å komme i kontakt med publikums døde slektninger var hovedattraksjonen.

Fram til da gikk det mest i meditering og å komme i kontakt med sin egen intuisjon.

Ari Behns bestemor Prinsesse Märtha Louise gjorde før seminaret gjort det klart at hun selv ikke kom til å kommunisere med døde, men har sagt i et intervju med Stavanger Aftenblad i 2010 at har gjort det tidligere og har muligheten til å gjøre det om hun vil.

Prinsessen fortalte imidlertid til Williams i dag at hun hadde en episode med Ari Behns avdøde bestemor Anne-Marie Solberg under et likskue like etter at hun var gått bort i 2011. 
 
- Da jeg første gang så henne etter at hun hadde dødd, så var hun veldig til stede i rommet. Jeg er jo veldig sensitiv, så jeg kjente henne som veldig til stede. Men da vi kom tilbake til begravelsen senere, var det som om at kroppen hennes var et tomt skall, utdyper prinsesse Märtha Louise til Dagbladet. 

Med pressen til stede ønsker hun ikke å gå inn på hva hennes tanker om reinkarnasjon er, som har vært et tema i Lisa Williams del av seminaret. 

41 år gamle Williams er verdenskjent for at hun mener å kunne snakke med folk som er døde. Når hun holder show, hevder hun å få kontakt med avdøde familiemedlemmer til gjester i salen - noe hun også skal gjøre i dag. Hun har også gitt ut flere bøker, hvor hun hevder å ha hatt kontakt med prinsesse Diana, Bob Hope, Ray Charles og Marilyn Monroe, som alle er døde.

- Jeg skal hjelpe publikum med å få kontakt med sine kjære. Å hjelpe dem med å se tegnene, å se deres kjære når de er rundt dem, å få dem til å innse at de ikke er i ferd med å bli gale, men at det faktisk er deres mor eller far de ser, sier Williams.

Forstår skepsisen - Hvordan gjør du det?

- Jeg har denne evnen til å heve vibrasjonene mine. Jeg hever bevisstheten min, mens åndene skrur ned sin bevissthet, og sånn møtes vi på midten. Å sette sammen puslespillbrikkene er noe jeg har gjort i mange år. 

- Dette må man jo kunne sette spørsmåltegn ved. Hva er din reaksjon til at det er mange som ikke tror på at du ikke har disse evnene?

- Jeg forstår at folk er skeptiske. Min egen far var skeptisk i mange år. Jeg sier alltid at det er greit å ha egne meninger, men ikke tving de over på alle andre. Folk har rett til å ha egne meninger, og hvis de vil tro, så er det flott. Det handler om å ha en tro i deg selv. Det er alt jeg bryr meg om. 

- Tror du ditt samarbeid med Engleskolen kan skade det norske kongehuset?

- Jeg tror at hvis dette faktisk var skadelig for kongehuset, så hadde hun ikke stått her i dag. Det er min mening, sier Williams og nikker bort på prinsesse Märtha Louise.