OPPRETTELSEN AV FN: Dette bildet er fra opprettelsen av FN i 1945, men at «Star Wars»-figuren Yoda var til stede, er vel å ta noe i - også i en skolebok. Fotomanipulasjonen er gjort av den saudiarabiske kunstneren Shaweesh. Foto: SHAWEESH/GHAREM STUDIO
OPPRETTELSEN AV FN: Dette bildet er fra opprettelsen av FN i 1945, men at «Star Wars»-figuren Yoda var til stede, er vel å ta noe i - også i en skolebok. Fotomanipulasjonen er gjort av den saudiarabiske kunstneren Shaweesh. Foto: SHAWEESH/GHAREM STUDIOVis mer

Ser du den hysteriske feilen i skolelæreboka?

Yoda dukket opp i historisk bilde av opprettelsen av FN.

Om det er et forsøk på å være hipp og kul, eller om det det er av pedagogisk interesse, vites ikke. Men bildet viser Yoda sammen med avdøde kong Faisal, og er å finne i en lærebok for saudiarabiske skolebarn, melder BBC.

En annen galakse

Saudi-Arabias undervisningsminister har måttet unnskylde og trekke opplaget tilbake, ifølge avisa. I boka ser vi den lille, kloke og grønne Jedi-mesteren Yoda fra «Star Wars» sammen kong Faisal i FN - på et gammelt svart/hvitt-foto.

Yoda kunne sannsynligvis gjøre stor nytte for seg i FN-systemet, men etter det vi kjenner til befinner han seg i en galakse svært langt borte.

Bildet av Yoda som sitter ved siden den tidligere kongen av Saudi-Arabia, mens han skriver under en rekke dokumenter. Bildet er fra 1945 i forbindelse med opprettelsen av FN etter den andre verdenskrig.

Manipulert bildeserie

Dette er del av en fotomanipulasjon gjort av den saudiarabiske kunstneren Shaweesh. Han har manipulert (photoshoppet) superhelter og filmfigurer inn i historiske fotografier.

Bildet i skoleboka har tittelen «United Nations (Yoda)».

Blant annet har kunstneren satt Captain America og Darth Vader inn i andre ekte historiske sammenhenger. Hvordan Yoda-bildet havnet i den offisielle skoleboka, er et mysterium, ifølge avisa.

Undervisningsministeren i Saudi-Arabia har nedsatt en komité som skal undersøke omstendighetene til denne «utilsiktede hendelsen».

Rabalder har det også vært i den filmatiske delen av «Star Wars»-universet.

Byttet regissør

Den amerikanske Emmy-vinnende produsenten, manusforfatteren og regissøren, Jeffery J. Abrams, skal skrive og regissere den niende filmen i Star Wars-sagaen.

KAPITTEL ÅTTE: Traileren fra den siste Star Wars-filmen, som etter planen kommer ut i desember, er nettopp sluppet. Video: YouTube / Star Wars Vis mer

Abrams, som i 2015 skrev, regisserte og produserte den syvende filmen i romserien, «Star Wars: Episode VII — The Force Awakens», jobber nå med produksjonen av «Star Wars: Episode IX». Filmen er forventet på markedet i mai 2019.

- I «The Force Awakens» leverte J.J. mer enn det vi noen gang kunne håpet på, og jeg gleder meg til han kommer tilbake og fullfører triologien, sier filmprodusent og Lucasfilm-president, Kathleen Kennedy i en uttalelse, ifølge Reuters.

Forlot settet

Colin Trevorrow, som i utgangspunktet skulle skrive og regissere filmen, forlot settet tidligere denne måneden. Disney og Lucasfilm sier i en uttalelse at grunnen var ulike, kreative visjoner. Dette er den andre Star Wars-filmen som har mistet regissører i år.

I juni sa Disney at filmskaperne Phil Lord og Christopher Miller hadde avsluttet arbeidet med den kommende Han Solo Star Wars-spin-offen, også på bakgrunn av kreative forskjeller.

Snek seg med: «Star Wars»-helten John Boyega overrasket den mest entusiastiske fansen. Video: Star Wars. Vis mer

Flere filmer

Regissørene ble erstattet med Hollywood-veteranen Ron Howard, som tidligere har vunnet en Oscar for «A Beautiful Mind». «Star Wars: Episode IX» er en del av Disneys utvidelse av Star Wars-filmene. Den fortsetter Skywalker-sagaen og et sett spin-off-filmer.

Den neste filmen i sagaen er «Star Wars: The Last Jedi», som kommer i desember, og som er skrevet og regissert av Rian Johnson. Abrams «The Force Awakens» gjenforente originalens skuespillere, Harrison Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill og introduserte en ny generasjon av karakterer, og tjente inn mer enn to milliarder dollar.