Ser du den matematiske blemma?

Tines nye kvadratiske reklame på rektangulær flate.

HVILKEN FIRKANT, SA DU?  Tine relanserer Gudbrandsdalsosten i sjokkrosa forpakning med slagordet «It's hip to be square». Men osten er jo ikke kvadratisk. Foto: Dagbladet
HVILKEN FIRKANT, SA DU? Tine relanserer Gudbrandsdalsosten i sjokkrosa forpakning med slagordet «It's hip to be square». Men osten er jo ikke kvadratisk. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med slagordet «It's hip to be square», lanserte Tine denne helga den tradisjonelle Gudbrandsdalsosten i ny sjokkrosa forpakning.

Konseptet er et samarbeidet med Moods of Norway.

Den folkekjære osten, som til og med har en egen Facebook-side, har fortsatt den tradisjonelle rektangulære formen.

Men «square» er vel engelsk for kvadrat, eller?

- Ikke formen - Den matematiske definisjonen av square er et kvadrat, der alle sider er like lange og alle vinkler er 90 grader, sier Nils Woie Johansen ved det matematiske institutt ved Universitetet i Oslo.

Dagbladet ringer Tine, som forsikrer oss om at de ikke har gått på en blemme.

- Vi har tenkt at ordlyden passer godt fordi osten er firkantet. Nå er det ikke formen på osten vi ønsker å fokusere på, men det hverdagslige med osten. Ordtaket synes vi er fint for å beskrive at det er fint å være A4, sier merkevaresjef i Tine, Tone Blandhoel.

Språkrådet er ikke overbevist om kampanjens ordlyd er så treffende.

- Square betyr kvadrat eller kvadratisk. I overført betydning betyr square konvensjonell. En engelsk-norsk ordbok oversetter det med «ærlig og redelig» med merknad om at det brukes i denne betydningen i uformell stil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer