PREMIEREKLAR: Denne uka er det premiere på «Mordene i Kongo». Aksel Hennie spiller Joshua French. Video: Friland FilmVis mer Vis mer

«Mordene i Kongo»

- Ser du filmen grundig og bruker detaljene, er min sannhet om drapet der

French-leiren om drapshint i Kongo-filmen: - Aksel er ikke en etterforsker.

I dag var det pressevisning av den premiereklare spillefilmen «Mordene i Kongo», og i filmen vises det tre versjoner av hvordan Joshua French og Tjostolv Molands sjåfør, Abedi Kasongo, ble drept i Kongo 5. mai 2009:

At Moland skyter sjåføren med hagle, at det kommer skudd fra jungelen som tar livet av Kasongo og en tvetydig scene hvor French selv står med en pistol rettet mot bilvinduet og Kasongo. I filmen står både French og Moland på sjåførsiden av bilen til Kasongo når skuddene i filmen faller. De mye omtalte skuddene fra jungelen kommer også fra sjåførsiden.

Sår tvil

Denne handlingsdetaljen i filmen står i kontrast til bildet Dagbladet i sin tid så, som ble framlagt i rettssaken mot French og Moland. Bildet av den døde sjåførens hode, viste at skuddet som tok livet av Kasongo kom fra den motsatte siden av bilen.

Hvilken side skuddet falt fra, sår nå Hennie tvil om overfor Dagbladet.

- Hvis dere sitter på en sannhet, slik som tidligere uttalt, hvorfor vise tre forskjellige narrativer for hvordan Kasongo ble drept?

- Sannhet er ikke så enkelt. Ser man denne filmen, er grundig nok og tar tak i detaljene man får servert, så er det mulig å komme fram til det jeg mener er en objektiv sannhet, sier Hennie til Dagbladet.

SPILLER FRENCH: Aksel Hennie. Foto: NTB Scanpix
SPILLER FRENCH: Aksel Hennie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han ble aldri obdusert

- I rettssaken ble det framlagt bilder som viste at Kasongo ble skutt fra den andre siden. Fra retning passasjersiden av bilen?

- Til det kan jeg si at Kasongo ble aldri obdusert, hevder Hennie.

- Vi har sett på mange bilder av Abedi Kasongo, og vet at han er aldri blitt obdusert. Disse tre scenene er en del av researchen som tar for seg hvilket våpen han ble skutt med. Myndighetene i Kongo mente først hagle, men omgjorde det seinere til pistol. Vi vet at det ikke er en hagle, fortsetter Hennie, som lar svaret henge i lufta og fortsetter til neste intervju.

- Aksel er ikke en etterforsker

Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, sier overfor Dagbladet at French har sett den ferdige versjonen av filmen, og at klienten er innforstått med hvordan den har endt opp med å bli. French mener det er en god film, ifølge Graasvold, som har følgende å si om antydningene om at French skjøt og drepte Abedi Kasongo.

FENGSLET: Askel Hennie gikk langt når han skulle inn i rollen som Joshua French. Han gikk ned over 15 kilo for å spille en syk French, samt endret han tennene sine for å framstå troverdig, fortalte han pressen i dag. Foto: Friland Film
FENGSLET: Askel Hennie gikk langt når han skulle inn i rollen som Joshua French. Han gikk ned over 15 kilo for å spille en syk French, samt endret han tennene sine for å framstå troverdig, fortalte han pressen i dag. Foto: Friland Film Vis mer

- Aksel Hennie er ikke en etterforsker. Det er mye som er fristende å kommentere, men dette er ikke et etterforskningsdokument, det er en spillefilm. Det er en grunn til at vi hele veien har påpekt dette. Hvilke termer og hva de bygger filmen på, får stå for filmskapernes regning. Det er ikke interessant å gå inn i en ny bevisførsel. Filmen står på sine egne bein som et kunstnerisk produkt, sier advokaten.

Hennie ønsker ikke å kommentere Graasvolds uttalelse.

- Ikke ute etter et svar

Regissør Marius Holst sier til Dagbladet at han ikke har vært ute etter å gi et svar på «drapsgåten».

- Jeg har ikke vært ute etter det. Jeg undersøker omstendigheter og hendelser og tenker at det er mer interessant å la publikum lete etter svaret. Filmen skal ikke gi deg ett svar, det er nok umulig. Det finnes mange meninger, også blant dem som har jobbet med filmen, sier Holst.

- Var det meningen at det skulle tas et klart standpunkt?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Holst.

- Med tanke på Kasongo som ble drept, kunne ikke han fortjent et klart standpunkt, dersom dere «vet»?

- Dette var så langt vi greide å komme med den researchen vi hadde. Jeg skjønner spørsmålet ditt og jeg kan si at det har vært diskutert. Det er ikke noe vi har tatt lett på, sier Holst.

Her kan du lese Dagbladets gjennomgang av teoriene og forklaringene som har versert rundt drapskvelden opp gjennom åra, samt en tidslinje for tida i forkant av den fatale natta, og hva French forteller under sin pågående foredragsturné.