MER MASKULIN: Prins Charles og prinsesse Diana var like høye. Det ser imidlertid ut til at Kensington Palace gjennom mange år har publisert bilder der det ser ut til at prins Charles er mye høyere enn prinsesse Diana. Bilde fra 1981. Foto: NTB Scanpix.
MER MASKULIN: Prins Charles og prinsesse Diana var like høye. Det ser imidlertid ut til at Kensington Palace gjennom mange år har publisert bilder der det ser ut til at prins Charles er mye høyere enn prinsesse Diana. Bilde fra 1981. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Prins Charles og prinsesse Diana:

Ser du hva som er feil med alle de kjente bildene av prins Charles og prinsesse Diana?

- En måte å styrke og skape stereotypier.

(Dagbladet): Forrige uke var det en twitter-bruker som bet seg merke i noe som har fått hele internett til å klø seg i hodet.

Etter å ha studert en rekke bilder av prins Charles og prinsesse Diana som ble publisert i løpet av deres 15 års langt ekteskap, oppdaget han noe trolig få andre har lagt merke til.

Spekulasjonene herjer

På nesten alle profesjonelle bilder som er blitt tatt av paret, ser det nemlig ut som at prins Charles nesten er et hode høyere enn prinsesse Diana.

Sannheten er at det kongelige paret i virkeligheten var akkurat like høye - 178 centimeter. Det beviser flere helfigursbilder som er tatt av dem sammen.

LIKE HØYE: Dette helfigurbilde er bare et av bildene som beviser at det kongelige paret var like høye. Bildet er fra 1984. Foto: NTB Scanpix.
LIKE HØYE: Dette helfigurbilde er bare et av bildene som beviser at det kongelige paret var like høye. Bildet er fra 1984. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Etter det oppsiktsvekkende funnet til twitterbruker Philip N Cohen, har det florert av ideer om hvorfor Kensington Palace har hatt behov for å framstille prins Charles høyere enn han er.

Flere twitter-brukere skriver at de tror det er fordi de ønsker å framstille mannen mer maskulin, og gjøre forskjellen mellom mann og dame større.

Mer kritisk

Kjønns- og medieforsker ved UIO, Wencke Mühleisen understreker at visuelle uttrykk har stor betydning for vår oppfatning av hvordan verden ser ut, våre holdninger og verdier.

- En sånn fremstilling av bilder er en måte å styrke og skape stereotypier på. Dette er et eksempel på en iscenesettelse som er med på å bygge opp under typiske forestillinger av maskulinitet, som for eksempel at mannen alltid skal være høyere og dermed indirekte mektigere enn kvinnen, sier hun og legger til:

VIDEOFILMET: Diana og Dodi var på restaurant før de satte seg inn i bilen som kjørte dem i døden. Vis mer

- Man kan alltid ønske at mediene skal være mer kritisk. Ikke bare mot å underbygge eksisterende klisjeer, men å direkte skape falske oppfatninger.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, er ikke like overrasket.

GIFT I 15 ÅR: Prins Charles og prinsesse Diana var gift i 15 år. Paret fikk sønnene prins William (34) og prins Harry (32) sammen, men ble i 1992 separert. Fire år senere kom skilsmissen - ett år før prinsesse Diana ble drept i en bilulykke i Paris. Dette bildet er fra 1981. Foto: NTB Scanpix.
GIFT I 15 ÅR: Prins Charles og prinsesse Diana var gift i 15 år. Paret fikk sønnene prins William (34) og prins Harry (32) sammen, men ble i 1992 separert. Fire år senere kom skilsmissen - ett år før prinsesse Diana ble drept i en bilulykke i Paris. Dette bildet er fra 1981. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- På de fleste vanlige reportasjebilder av paret synes jeg de to fremstår omtrent like høye. På offisielle bilder sitter ofte Diana, mens Charles står bak henne eller ved siden av henne - slik man ofte gjør på kongelige dobbeltportretter, sier han.

Han trekker fram at det imidlertid kan virke som om paret var veldig opptatt av at prinsesse Diana ikke skulle rage høyere enn prins Charles.

- Det er jo et faktum at Diana i alle sine år ved Charles sin side bar flate eller lavhælte sko, mens hun etter separasjonen og siden skilsmissen riktig slo seg løs med tårnhøye stiletthæler, sier Totland til Dagbladet.

- Tror du det er viktig for kongehuset generelt at mannen opptrer mer maskulint enn kvinnen?

- Dette har nok mer med en tradisjonell oppfatning av mannsrollen å gjøre enn med kongelig tradisjon, svarer Totland.