DEN LILLE HAVFRUEN: Mikke, Langbein og Donald dukker opp som tilskuere da Triton melder sin ankomst i den store undervanns-konserthallen. Foto: Walt Disney Co. / montasje laget av Dagbladet
DEN LILLE HAVFRUEN: Mikke, Langbein og Donald dukker opp som tilskuere da Triton melder sin ankomst i den store undervanns-konserthallen. Foto: Walt Disney Co. / montasje laget av DagbladetVis mer

«Easter eggs» i Disney-filmene

Ser du hvem dukker opp i «Den lille havfruen»? Her er Disney-detaljene du aldri har lagt merke til

Mikke, Langbein og Donald dukker opp i «Den lille havfruen».

(Dagbladet): Jula er over oss, igjen. Og som så mange år tidligere står Disneys klassiske tegnefilmer på sendeplanen. Men visste du at Disneys filmer er spekket med symbolikk og hemmelige beskjeder?

På julaften kunne «Donald og vennene hans» i tillegg til de faste klassiske innslagene, by på klipp fra filmen «Frost» («Frozen»).

Også i denne populære filmen kan du finne små kuriositeter som du kanskje aldri har sett eller lagt merke til før.

Symbolikk i «Frost»

Navnene til hovedkarakterene i filmen «Frost», Hans, Kristoff, Anna og Sven, utgjør til sammen navnet på mannen som står bak historien filmen er bygget på, nemlig Hans Christian Andersen.

Andersens fortelling «Snedronningen» er nemlig inspirasjonen bak «Frozen», skriver Literarytraveler. Til filmen har Disney hentet inspirasjon blant annet fra Norge.

Mange tror at Tarzan er broren til dronning Elsa og prinsesse Anna. Teorien går slik at foreldrenes skip forliser, og foreldrene ender opp skipbrudne på en strand i jungelen med den lille nyfødte guttungen sin.

TARZAN: Mange mener historien til dronning Elsa og prinsesse Anna i «Frost» passer veldig godt med historien til Tarzan, og at de derfor er søsken. Foto: Walt Disney Co. / Reuters / NTB scanpix
TARZAN: Mange mener historien til dronning Elsa og prinsesse Anna i «Frost» passer veldig godt med historien til Tarzan, og at de derfor er søsken. Foto: Walt Disney Co. / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Regissør av «Frost», Chris Buck, har fortalt til MTV news at det er slik historien går i hans hode. Han ser for seg at de to historiene flettes sammen, og at foreldrene til Elsa, Anna (og Tarzan) blir spist opp av leoparder i jungelen.

Buck understreker at den offisielle historien ikke knytter sammen Tarzan og «Frost»-prinsessene, men siden historiene stemmer så godt overens, er det er ingenting som ligger til hinder for at fans kan tro på det likevel.

Buck sier at slike koblinger er helt i Disneys ånd, og at det er fritt fram å tro det, for dem som ønsker det.

FROST: Filmene til Disney er fulle av symbolikk og kuriose detaljer. For eksempel kommer navnene til hovedkarakterene i filmen «Frost», Hans, Kristoff, Anna og Sven fra navnet til mannen bak fortellingen som var inspirasjon for filmen, nemlig danske Hans Christian Andersen. Foto: Walt Disney Co. / NTB scanpix
FROST: Filmene til Disney er fulle av symbolikk og kuriose detaljer. For eksempel kommer navnene til hovedkarakterene i filmen «Frost», Hans, Kristoff, Anna og Sven fra navnet til mannen bak fortellingen som var inspirasjon for filmen, nemlig danske Hans Christian Andersen. Foto: Walt Disney Co. / NTB scanpix Vis mer

Skjulte referanser

Men også andre Disney-filmer har skjult symbolikk og skjulte figurer.

I «Den lille havfruen» dukker både Mikke, Langbein og Donald opp som publikum da kong Triton holder konsert. I tillegg sitter også Kermit blant publikum, et par rader bak Andeby-figurene.

MALERI: Maleriet i scenen der Ariel synger «Part of Your World», finnes i virkeligheten. Foto: Walt Disney Co.
MALERI: Maleriet i scenen der Ariel synger «Part of Your World», finnes i virkeligheten. Foto: Walt Disney Co. Vis mer

Filmen «Den lille havfruen» inneholder flere andre referanser, noen mer kulturelle enn andre. Da Ariel sitter og synger «Part of Your World», kikker hun på et maleri av en kvinne med et brennende stearinlys foran seg.

Dette maleriet finnes i virkeligheten, og heter «Magdalena with the smoking flame», eller på norsk: «Magdalena med den rykende flammen», skriver WhatCulture.

ORIGINALEN: «Magdalena med den rykende flammen», malt av Georges de la Tour på 1600-tallet. Foto: Wikimedia Commons
ORIGINALEN: «Magdalena med den rykende flammen», malt av Georges de la Tour på 1600-tallet. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Maleriet forestiller bibelfiguren Maria Magdalena, og er laget av den franske kunstneren Georges de la Tour.

Toppløs dame

Det er ikke alltid alt går som planlagt. Noen ganger dukker det opp noe som ifølge Disney ikke skal være der:

I filmen «Bernard og Bianca», som kom ut i 1977, var det nemlig brukt et helt annet slags bilde i bakgrunnen.

I scenen der Bernard og Bianca flyr gjennom byen i en sardinboks, stroppet fast til ryggen til en albatross, kunne man skimte ei toppløs dame i et av vinduene i bakgrunnen.

I 1999 valgte Disney derfor ifølge Snopes.com å trekke tilbake 3,4 millioner eksemplarer av filmen. Det på tross av at den toppløse dama hadde vært til stede i filmen siden premieren i 1977.

Ifølge Disney var bildet lagt til i etterproduksjonen, og aldri godkjent av Disney.

De sier også at dama bare var synlig i kinoversjonen, og ikke i varianten som ble gitt ut på videokassett i 1992.

Det er kjent at flere andre Disney-figurer gjør en gjestevisitt i andre filmer. I «Tarzan» dukker tekanna fru Potts og barnet hennes, Chip, opp. Mens klovnefisken Nemo fra «Finding Nemo» er å se både i «Monsterbedriften» og «Min bror bjørnen».

Skjulte Mikke-figurer

Mikke Mus kan også dukke opp rett som det er i en Disney-film. Enten som hele figuren, eller bare den klassiske silhuetten med en sirkel og to runde ører.

Silhuetten er ofte kalt bare «klassisk Mikke», og for Disney-skaperne går det nærmest sport i å legge inn en «skjult Mikke», ifølge Mentalfloss.

Figuren er blant annet å finne flere steder i Disneys parker. I «Den lille havfruen» dukker Mikke opp i kontrakten som Ursula signerer. Enkelte mener også at Mikke er å se i toppen av røyken fra flammen i Magdalena-maleriet.

Ellers kan du finne skjulte Mikke-figurer i det meste av Disneys filmer, blant annet i klassikere som «Askepott» (1950) og «Snøhvit og de sju dvergene» (1937), og også i nyere filmer som ​«Lilo og Stitch» (2002) og «Rive-Rolf» (2013).

Resirkulerer

LIKE: Baloo i «Jungelboken» og Little John i «Robin Hood» er svært like. Det er fordi Disney ofte gjenbruker animasjoner fra gamle filmer: Foto: Walt Disney Co. / montasje laget av Dagbladet
LIKE: Baloo i «Jungelboken» og Little John i «Robin Hood» er svært like. Det er fordi Disney ofte gjenbruker animasjoner fra gamle filmer: Foto: Walt Disney Co. / montasje laget av Dagbladet Vis mer

Disney resirkulerer faktisk ofte animasjoner fra gamle filmer, både for å spare tid og penger.

I «Robin Hood» er det for eksempel brukt scener både fra «Jungelboken», «Aristokattene», «Snøhvit og de sju dvergene», og andre Disney-filmer.

Også i «Skjønnheten og udyret» (1991) bruker Disney en gammel scene på nytt. I den aller siste dansescenen i filmen, er det brukt animasjoner fra den 30 år eldre filmen «Tornerose» (1959).

For den som leter, finnes det også andre godbiter og referanser i Disney-filmene. For eksempel er navnet på trollmannen i «Fantasia» Yen Sid. Det er ikke tilfeldig. Baklengs blir det nemlig Dis Ney.

RESIRKULERT: Dansescenen fra filmen «Tornerose» fra 1959 er en annen animasjon som har fått nytt liv i filmen «Skjønnheten og udyret», som ble gitt ut i 1991. Foto: Walt Disney Co. / montasje laget av Dagbladet
RESIRKULERT: Dansescenen fra filmen «Tornerose» fra 1959 er en annen animasjon som har fått nytt liv i filmen «Skjønnheten og udyret», som ble gitt ut i 1991. Foto: Walt Disney Co. / montasje laget av Dagbladet Vis mer

Få morsfigurer

Har du noen gang lagt merke til at karakterene i Disneys filmer sjelden har en morsfigur?

Enten mister de mora som unge, som i «Bambi» eller «Askepott», eller så er mora ikke nevnt i det hele tatt, som for eksempel i «Den lille havfruen» eller «Aladdin».

Mange mener fraværet av en tydelig morsfigur skyldes forhold i Walt Disneys liv. På 40-tallet kjøpte han et hus til foreldrene sine. Men på grunn av en lekkasje i fyringssystemet døde mora til Disney.

Ifølge nettstedet Glamour har Disney-produsent Don Hahn sagt at Walt Disney ble plaget av sterk skyldfølelse over å ha bidratt til moras død. Hahn tror det er på grunn av hennes død at Disney valgte å la karakterene sine være uten ei mor.

Disneys verden er en fantasiverden, som man kan drømme seg bort i. Men for noen barn i USA ble det vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi.

Ifølge Metro ble over 50 barn syke etter å ha sett filmen «Prinsessen og frosken» i 2010. De skal ha fått salmonella etter å ha kysset frosker (!), som prinsessa gjorde i filmen.

Både epidemiologer og veterinærer skal ha gått ut med advarsler for å stoppe trenden.

Alle bilder er brukt med tillatelse fra Disney Norge.