FINN FORSKJELLEN: Å finne den ene som skiller seg ut, er ikke så lett som du skulle tro. Illustrasjon fra boka
FINN FORSKJELLEN: Å finne den ene som skiller seg ut, er ikke så lett som du skulle tro. Illustrasjon fra bokaVis mer

Ser du hvem som skiller seg ut?

«En i flokken» er en lekker fulltreffer av en bildebok.

ANMELDELSE: De beste barnebøkene aktiviserer leseren og er mangfoldige nok til å treffe mange.

Bildeboka «En i flokken» er en slik fulltreffer. Den appellerer både til hode og hjerte og treffer ferske så vel som drevne lesere.

Rimlek  
Tyske Britta Teckentrup har en stor barnebokproduksjon bak seg og er oversatt til mange språk. I «En i flokken» lager hun vers med artige dyr i hovedrollen. I hvert dikt formulerer hun på morsomt vis en oppgave: Barnet skal finne dyret som skiller seg ut i illustrasjonen.  

Bildene er et grafisk mønster av nesten identiske dyr.

Ser du hvem som skiller seg ut?

Leseren skal finne dromedaren blant kameler eller flamingoen som står på ett ben. På ett av bildene ser vi en gjeng forskremte lemurer. Alle har tallerkenøyne, men «hvem er det som blingser ned på sin nese»? Å finne avvikeren er ikke så lett når femti dyr glor tilbake.  

Stram og smart  
Boka henvender seg til barnet både intellektuelt, visuelt og emosjonelt. Den leker med språket, med allitterasjon, rim og rytme, og øker barnets bevissthet om begreper som likhet og forskjell. Boka er også en fin introduksjon til dyr, og til farger, som varierer fra oppslag til oppslag.  

For å finne avvikeren må leseren bruke ulike strategier. De minste vil se og se på mønstret av dyr, mens de eldre vil arbeide mer systematisk. De aller eldste, kanskje riktig gamle, vil glede seg over den samtidige stramheten og rikdommen i uttrykket.  

Teckentrup smetter også inn en emosjonell komponent. Dyret som skiller seg ut har «bandasje på en arm og et kne», eller «er sliten og lei og vil aller helst være i fred. Kan du se den vesle tassen, som bare har lagt seg ned?». Boka kaller på små leseres evne til medfølelse.  

Favoritt  
Arne Ruste har gjort en fin jobb med å gjendikte versene. Rytmen kan halte litt og nyanser forsvinne, men Ruste utvider også enkelte vers i forhold til originalen. Som i diktet om skrubbsultne seler. I hans ordlyd får diktet en mer humoristisk dreining.  

«En i flokken» blir temmelig sikkert stående som en favoritt i år. Boka er visuelt lekker og morsom, og en smart lek med språk, rytme, form og farge.