Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ser du hvilken nordmann som dukket opp i en av verdens største tv-serier?

Musiker og skuespiller André Eriksen (41) dro på dagen da serieskaperne ringte.

SPILLER ODIN: André Eriksen fra Stovner i Oslo er å se i den siste episoden av «Vikings». Foto: HBO
SPILLER ODIN: André Eriksen fra Stovner i Oslo er å se i den siste episoden av «Vikings». Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg fikk en forespørsel om å gjøre en auditon. Så jeg laget en selftape (selvfilmet audition red.anm.) med noen kompiser og sendte den inn. Plutselig ringte de og spurte om jeg ville ha rollen, mot at jeg dro samme dag, sier skuespiller, musiker og kunstner André Eriksen til Dagbladet.

Eriksen er å se i det siste tilgjengelige avsnittet av sesong fire av gigasuksessen «Vikings».

Spiller Odin

På slutten av episode 15, som forøvrig inneholder en av de mest dramatiske dødsfallene siden norske Thorbjørn Harr fikk dratt ut lungene gjennom ryggen i en tidligere sesong, står Eriksen ombord et vikingskip som er på innseiling inn til den fiktive viking-hovedstaden «Kattegat».

Ombord i skipet er Eriksen kledd i sort og mangler et øye. Ifølge serieskaperen Michael Hirst skal han forestille den norrøne guden Odin, hevder skuespilleren. En figur det har vært hintet og referert til gjennom store deler av seriens handling.

Bringer dødsbudskapet

Hovedpersonen Ragnar Lothbrok, spilt av Travis Fimmel, har sterke åndelige bånd til de norrøne gudenes far gjennom «Vikings». Den mystiske karakteren til Eriksen har ikke et offisielt navn, men ifølge IMDB er han titulert som «Black Cloaked Figure»

LANGHÅRA: I «Dragonheart 4» spiller Eriksen Thorgrim. Norske Patrik Syvertsen har regien. Foto: Privat
LANGHÅRA: I «Dragonheart 4» spiller Eriksen Thorgrim. Norske Patrik Syvertsen har regien. Foto: Privat Vis mer

- Michael Hirst hadde en Q&A på hjemmesidene til Vikings forrige uke, og der bekreftet han på en måte at jeg er Odin. Når vikingene døde ble det sagt at Odin viste seg blant slekt og venner for å gi dem dødsbudskapet. De gamle norrøne gudene vandret på jorda og hadde flere skikkelser.

- Hvordan er det å spille Odin?

- Jeg er faren til Tor, klart det er kult. Det er helt vilt, og en ære, for jeg har fulgt med på «Vikings» helt siden serien startet som en lavbudsjettproduksjon på History Channel for mange år siden. Med to dagers forvarsel står jeg der plutselig i fullt kostyme. Jeg dro til Irland og filmet der i tre uker og er med i de to eller tre neste episodene.

Kunstnertilværelse

Eriksen har tidligere spilt i «Nokas» og mot Aksel Hennie i «Pionér». Blant musikkinteresserte er han kanskje mest kjent som rapperen «Tech Rock» fra den norske rapgruppa Warlocks. Hip-hopen har 41-åringen fra Stovner i Oslo tatt med seg over dammen.

- Jeg livnærer meg som skuespiller, grafittikunstner og billedmaler, så det blir en slags kunstnertilværelse her borte. Musikken er lagt litt på hylla, men jeg gjør fortsatt konserter med TP Allstars, og kommer ikke til å slutte med det. Samtidig har jeg og broren min et band, så vi få se hva som skjer.

Eriksen oppholder seg nå i Los Angeles og reiser jorda rundt som skuespiller. Det blir flest skurkeroller, forteller han.

Spiller nazibaron

- Det er moro å lage onde karakterer. Jeg har en rolle som nazibaronen Krieger i DCs «Legends of Tomorrow» for eksempel. Det blir ikke slemmere antagonist enn det.

«Vikings» ble spilt inn før jul i 2015. Siden den gang har ikke Eriksen gjort annet enn å reise.

- Jeg dro rett til Serbia for å spille i filmen «Mayhem» med blant annet Steven Yeun («The Walking Dead» red.anm.), før jeg dro til Romania med masse nordmenn for «Dragonheart 4». Etter det fikk jeg en liten rolle i serien «The Last Kingdom», fortsetter Eriksen.

Til tross for han trives i Los Angeles vil han helst hjem til Norge for å jobbe som skuespiller på heltid.

- Akkurat nå jobber jeg med en tidshorisont på to år, så vi får se hvilke muligheter som åpner seg hjemme, sier skuespilleren.

MALER: André Eriksen er en ivrig grafittimaler og dyrker hobbyen i Los Angeles. Foto: Privat
MALER: André Eriksen er en ivrig grafittimaler og dyrker hobbyen i Los Angeles. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!