Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ser du seddelens skjulte sexbudskap?

Sex linkes til dronning Elizabeth i gammel seddel fra opprørsk britisk koloni.

SEX: Like bak hodet til dronning Elizabeth har designerne lurt inn ordet sex i palmebladene. Foto: NTB Scanpix
SEX: Like bak hodet til dronning Elizabeth har designerne lurt inn ordet sex i palmebladene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En pengeseddel fra Seychellene fra slutten av 60-tallet vekket oppsikt.

En 50-rupi seddel verdt omtrent 25 kroner, ble solgt for nærmere 3500 kroner etter auksjonærene oppdaget et skjult budskap på den.

Like bak dronning Elizabeths hode skimtes tre palmetrær. Snur man seddelen litt på skakke blir det kjapt at palmebladene er designet slik at de staver «sex». 

DYR SEDDEL: På grunn av det skjulte sexbudskapet gikk denne gamle 50-rupi seddelen for mer enn 3000 kroner på auksjon. Foto: NTB Scanpix
DYR SEDDEL: På grunn av det skjulte sexbudskapet gikk denne gamle 50-rupi seddelen for mer enn 3000 kroner på auksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er foreløpig uklart hvilken valutadesigner som lykkes med å lure inn det skjulte budskapet, men sex-koden kobles til frigjøringskampen som Seychellene hadde mot de britiske styringsmaktene på 60- og 70-tallet.

Denne 50-rupi seddelen var i sirkulasjon mellom 1967 og 1973. Seychellene ble en selvstendig nasjon i 1976. 

Salgssjef ved Duke's Auctioneers, Timothy Medhurst, forteller Daily Mail at han ikke er overraska over den relative stive prisen seddelen gikk for - den er nemlig sjelden.  

- Seddelen har høy samlerverdi av åpenbare grunner. Utrolig nok har ikke beskjeden blitt lagt merke til før etter seddelen gikk ut av produksjon.

Medhurst forteller at en annen seddel fra Seychellene fra den samme perioden også hadde en skjult beskjed. Der skal designerne ha lurt inn ordet «scum», avskum, i seddeldesignet.

Det bor 88 000 mennesker på ferieparadiset Seychellene. Engelsk er fortsatt et offisielt språk på øya. Seychellene er fortsatt en del av Det britiske samveldet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!