DEBATT

DEBATT: Folkeopplysningen

Ser på elever som rotter i et bur

Både vitenskap og etikk er kommet helt i bakgrunnen for sensasjonsmakeri i NRKs program

Folkeopplysningen, sesong 4
Folkeopplysningen, sesong 4 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har sansen for NRKs Folkeopplysningen. De har i flere program avdekket all svadaen og kvakksalveriet som ikledd vitenskapens kappe forsøker å selge et bedre og lengre liv, enten det er i form av heksedoktorer innen ernæring og helse, eller det er mytespinnere innenfor lederutvikling. Selv har de til nå svøpt seg i vitenskapelighet. Da må vi nesten forvente at de forstår hva det betyr å opptre etisk vitenskapelig.

For når Folkeopplysningen nå har manipulert et skolevalg på Lillestrøm for å opplyse folket, har de gått seg helt vill og mistet kontakt med både vitenskap og etikk. Det de har gjort er historieløst og kunnskapsløst, og undergraver tilliten til kunnskapsprosjektet deres og vitenskapen. Ved å manipulere fram kunnskapen, er de i beste fall et eksempel på hva vitenskapelig tilnærming ikke er. Å snakke om læring her er meningsløst. Det er ikke slik at målet helliger midlet når det gjelder læring.

Dersom NRK Folkeopplysningen har hatt problemer med å forstå hva etisk vitenskap er, er det ikke vanskelig å få tak i eksempler og kunnskap. Under framveksten av de mange vitenskapelige framskritt, har troen vært så stor på naturvitenskapen at man til slutt syntes det var greit å gjøre hva som helst, bare man fulgte den naturvitenskapelige metoden, en metode som i seg selv ikke inneholder prinsipper om etikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer