-  Ser på jenter som sexobjekter

I biografien «The Swing of Things» sier Morten Harket at han ser på alle jenter som sexsymbol. Harket ville ikke utdype kvinnesynet sitt på lanseringsfesten i går kveld.

 • Les anmeldelsen av «The swing of things». - Et stort tema. Dette må vi heller snakke om i et eget intervju, sa Harket til Dagbladet i går.

  I boka siteres Harket slik av forfatteren Jan Omdahl, om sin egen rolle som sexsymbol:

  «Jeg har hørt dette med sexsymbol i 30 år, og tar igjen ved å se på alle jenter som sexobjekter. De kan være så utrolig mye, men jeg vurderer dem alltid ut fra en sånn interesse som gutt, og stortrives med det. De kan skrike og skråle så mye de vil, men jeg kommer til å se på rumpa deres uansett».

  - En god slengbemerkning


  - Jeg står inne for dette, sa Harket i går kveld. - Men jeg har ikke lyst til å utdype det nå. Inntil videre kan det stå som en god slengbemerkning.

  - Noen vil kanskje oppfatte at du har et uspiselig kvinnesyn?

  - Det er bare fint hvis folk finner meg uspiselig, mente en blid og smilende Harket, som kom til bokslippet med sin samboer Anne Mette Undlien.

  En belastning


  Forfatteren Jan Omdahl skriver også at rollen som sexobjekt og gjenstand for hundretusener av jenter og gutters «romantiske og erotiske drømmer», har vært en enorm belastning for Harket.

  Det har gjort noe med hodet hans - trolig mer enn han er klar over selv, er Omdahls konklusjon.

  - Det er klart at 20 år med ekstrem oppmerksomhet har gjort noe med Morten. Men jeg deler ikke ut karakter. Jeg beskriver, sa Omdahl.

  - Og jeg synes faktisk ikke at dette er i nærheten av å være det viktigste.

  - Hva er viktigst?

  - At Paul, Morten og Magne, tross motsetninger fortsatt er et band 20 år etter gjennombruddet.

  I «The Swing Of Things» påpeker Magne Furuholmen det problematiske i at Morten Harket kommuniserer med ham og Paul Waaktaar-Savoy ved hjelp av rådgivere.

  - Det er riktig at jeg til tider har kommunisert gjennom... ikke rådgivere, men stråmenn. Det har vært mest effektivt for a-ha, hevdet Harket litt overraskende i går.

  Aldri samlet


  Sin vane tro holdt Paul, Magne og Morten seg i hver sine hjørner av festlokalet. Selv på sin egen kjendisfest og boklansering. Paul ankom så anonymt at Dagbladet spurte Harket om kollegaen var til stede. Da svarte Harket - smilende:

  - Om Paul er her? Jeg vet ikke, jeg. Vi snakker ikke sammen.

  Å få samlet a-ha til bilde viste seg umulig:

  - Vi har stått oppstilt ved siden av hverandre nok gjennom disse 20 åra. Vi er jo ikke siamesiske tvillinger, sa Morten Harket.

  Dagbladet spurte Paul Waaktaar-Savoy når a-ha sist var samlet sosialt:

  - I Russland i fjor engang. Vi spiste middag under en turné.

  Magne Furuholmen kunne fortelle at a-ha medlemmene ofte er sammen to og to:

  - I sommer har jeg gjort sosiale ting med både Paul og Morten, men ikke samtidig. Sjøl om vi ikke aktivt gå inn for å treffes alle tre, unngår vi det heller ikke.

  Det store spørsmålet er: Kan det bli ny plate ut av noe sånt?

  Her er Paul:

  - Håper det. Vi bidrar med det vi har på hver vår kant. Kanskje lager vi noe sammen også - etter hvert.

  Magne la til:

  - For ti år siden sloss vi om alt. Jeg ønsket ikke å bli oppfattet som låtskriver light, Paul ønsket å bli oppfattet som en seriøs låtskriver, og Morten sleit for å unnslippe pinup-stempelet. Det er mer ro over tingene nå.

SAMLET - OMSIDER: a-ha-gutta orket ikke å bli tatt bilder av sammen under lanseringen av biografien «The Swing Of Things» i går. Da de var innom som snarest for å plukke opp æresprisen under Nordic Music Awards, hadde ikke Paul Waaktaar-Savoy (f.v.), Morten Harket og Magne Furuholmen noe valg.