Ser rødt etter at DAB-nettet falt ut i store deler av landet: - Uakseptabelt

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har kalt de ansvarlige inn på teppet etter at et brudd i Telenors fibernett førte til at deler av FM- og DAB-nettet ramlet ut.

DAB-FEIL: Et brudd i Telenors fibernett onsdag kveld førte til at deler av FM- og DAB-nettet, mobil og datatrafikk ramlet ut. Foto: NTB Scanpix
DAB-FEIL: Et brudd i Telenors fibernett onsdag kveld førte til at deler av FM- og DAB-nettet, mobil og datatrafikk ramlet ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- NRKs del av DAB-nettet skal ivareta en viktig beredskapsfunksjon. Selv om utfallet i går var begrenset, vil jeg forsikre meg om at det settes i verk tiltak for å unngå at noe slikt kan oppstå igjen, opplyser kulturministeren i en pressemelding, hvor hun karakteriserer bruddene som «uakseptable».

Hun opplyser at NRK og Norkring skal få på plass ytterligere en kabel for å gjøre infrastrukturen mer robust.

KREVER SVAR: Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB Scanpix
KREVER SVAR: Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Innkalt på teppet

NRK og P4 er innkalt av kulturministeren til et møte for å bli informert om saken av Norkring, som eier og driver nettet og dermed holdes ansvarlige for feilen som rammet omtrent fem prosent av Norges befolkning onsdag.

De uttaler at feilen ikke har sammenheng med etableringen av DAB-nettet eller slukkingen av FM.

- La meg slå fast at DAB-nettet i Norge er robust, faktisk enda mer enn det gamle FM-nettet. Det vi opplevde i går er en høyst uheldig og sterkt beklagelig situasjon der flere hendelser inntraff samtidig. Det var svært lite sannsynlig at noe slikt skulle kunne skje, sier administrerende direktør Torbjørn Ø. Teigen i Norkring.

Menneskelig svikt

Feilen skyldtes samtidige brudd i to uavhengige fiberkabler og menneskelig svikt i forbindelse med gravearbeid og feilretting.

Kulturministeren skal orientere Stortinget om arbeidet med slukkingen av FM-nettet, som har vært et omstridt tema. Nordland fylke var først ut. Der ble FM-nettet slukket 11. januar. De andre fylkene følger etter i løpet av året.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer