Ser ut som Nemi - synger som Sissel

En av Norges beste kvinnestemmer er tilbake. «Pilot» er Kari Rueslåttens definitive brudd med gothmetalsjangeren. - Men jeg tror fremdeles Nemi og jeg forstår hverandre, sier hun til Dagbladet.

Mens folk nyter pils og pinsesola så grådig at eksperter på hudkreft får utslett, sitter Kari Rue-slåtten (28) i skyggen med en Solo. Huden er sunblockblek og imaget vitner om andre interesser enn å flørte med hullet i ozonlaget. Hun likner ikke så lite på tegneseriefiguren Nemi - men synger med en stemme som tåler sammenlikning med Sissel Kyrkjebøs.

- Jeg er ikke den typen som får dårlig samvittighet av ikke å være ute når sola skinner, sier Rueslåtten, som kaller seg Kari på sitt tredje soloalbum.

Hjemmestudio

Hun bruker dagene i sitt hjemmestudio på Grønland og foran pianoet. I dag inviterer hun presse og publikum på releaseparty i kjelleren på John Dee i Oslo. «Pilot» er plata som viser at den tidligere gothmetalvokalisten har funnet sin egen stil.

- Jeg følger med mitt gamle band 3\'rd And The Mortal, men har dessverre ikke fått hørt deres siste plate. «Pilot» er ingen kopi av det jeg har gjort før. Det er viktig å være i bevegelse og utvikle seg.

«Pilot» er en vakker og minimalistisk plate med lekre programmeringer som kan få en til å tenke på Anja Garbareks musikalske univers.

- Vi jobber begge med et uttrykk som er genuint for oss. Vi leker med elektroniske og akustiske lyder, og gjør det for så vidt ikke lett for oss selv.

Endelig hjemme

For tre år siden pakket Rueslåtten kofferten og elpianoet og reiste til England. Hun ville røske litt opp i livet sitt og utsette seg for andre impulser. Dessuten var målet å lære så mye om programmering at hun kunne lage ei plate helt på egen hånd.

<> Kari Rueslåtten <>
  • 28 år. Kommer fra Trondheim. Ga ut to plater med metalbandet 3\'rd And The Mortal. Flyttet til Oslo midt på 90-tallet.
  • Solodebuterte i 1997 med den norskspråklige «Spindelsinn» , som fikk anmeldere til å trekke vokalsammenlikninger til Sissel Kyrkjebø. Dyrker norske folketoner og får hulderstempel.
  • Med oppfølgeren «Mesmerized» (1998) beveget hun seg litt mer mot rock à la Tori Amos og Kate Bush. Plata floppet, og Rueslåtten forsvant fra rampelyset.
  • Reiste i 1999 til London for å lære om programmering og skrive sanger i et nytt miljø.
  • Returnerte til Norge våren 2002 med en ny platekontrakt og ferdig cd i kofferten. Reiser på turné til høsten.

- Jeg kom til London med et piano jeg ikke kunne bære og visste ikke hvor jeg skulle bo eller hva jeg skulle gjøre. Men man treffer jo alltid folk, og gjennom bandet Pretenders møtte jeg programmereren til Björk, Martin Eden. Jeg kjøpte et digitalt studio og innredet min del av kollektivet med det.

- Mennesker søker stabilitet, men jeg tror det er viktig å oppsøke nye miljøer og finne andre folk å speile seg i. London er hektisk, og det er godt å være hjemme igjen, sier den oslobaserte trondheimsjenta.

Resultatet er «Pilot», et tre år langt svangerskap - eller en slags eksamensoppgave, som Kari velger å kalle det.

- Tekstene er viktige for meg. Oppholdet i England gjorde meg sikker på språket, slik at jeg kunne uttrykke de nyansene jeg ønsket: små historier og stemningsbilder, mye lengsel og melankoli.

Minimalistisk

Musikken understreker dette. Med jernhånd har Rueslåtten gått meget minimalistisk til verks. Hun har måttet argumentere med seg selv for hver eneste lyd og hvert instrument som har fått plass på plata.

Bruddet med Sony Music førte Kari Rueslåtten til svenske GMR Music Group, som utgir «Pilot» i Norden, Tyskland, Frankrike, BeNeLux-landene og Italia. Seinere står England for tur.

- Jeg hører ikke hjemme på et stort og tungrodd selskap. Nå har jeg funnet meg noen musikere - i Volda av alle steder - og skal bruke sommeren til å øve foran høstens turné.

MØRK MELANKOLI: - Jeg kjøpte et digitalt hjemmestudio og har skrevet tekst og musikk, spilt inn og produsert alt selv. Nå er jeg stolt, sier «tvillingsøsteren» til Nemi, Kari Rueslåtten.