Ser vi henne nå?

Respekten for Vigdis Hjorth har vokst bratt over tid, skriver Andreas Wiese.

LYKKENS BIVIRKNINGER: Samtidig med at hennes «Jørgen + Anne er sant» har blitt film, ble Vigdis Hjorth i går også tildelt Gyldendalprisen for sitt betydelige forfatterskap.
Foto: Lars Eivind Bones
LYKKENS BIVIRKNINGER: Samtidig med at hennes «Jørgen + Anne er sant» har blitt film, ble Vigdis Hjorth i går også tildelt Gyldendalprisen for sitt betydelige forfatterskap. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går mottok Vigdis Hjorth Gyldendalprisen, 300 000 kroner, og klok hyllest fra legatstyrets leder Tom Egil Hverven. Det er foreløpig siste anerkjennelse av et forfatterskap som nyter stadig større respekt.

Gyldendals Ibsenhall har god plass når en prisvinner skal hylles. Det er også god takhøyde: Vigdis Hjorth gir ut på Cappelen Damm, men Gyldendalprisen deles ut til forfattere fra alle forlag. Og hallen har ett sterkt grep fra arkitekt Sverre Fehn: Et hus i huset, der en gammel fasade står som et frittstående element midt i hallen, inne i det virkelige huset. Det er et fysisk bilde på forholdet og spenningen mellom virkelighet og fiksjon.

Det er en god arena å hylle Vigdis Hjorth på. Hennes lange forfatterskap, med fem bøker på åttitallet, elleve titler på nittitallet og ytterlige sju etter tusenårsskiftet har de siste årene fått en stadig større anerkjennelse og respekt: Hun har flyttet de rammene vi leser litteratur innenfor, hun har forskjøvet balansen mellom privat og personlig, mellom forfatterrolle og forfatterstemme. Som Tom Egil Hverven sa det i pristalen har hun «som kanskje ingen annen norsk forfatter i sin generasjon, utforsket, utvidet og utfordret selve forfatterrollen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.