- Ser vi på det som pågår med romfolket nå, viser det at vi ikke er flinke til å vise toleranse

Forfatter Åsne Seierstad mener vi ikke er blitt mer tolerante ett år etter terrorangrepet.

SKRIVER BOK:  Forfatter og journalist Åsne Seierstad fulgte 22. juli-rettssaken tett og jobber nå med ei bok om angrepet. Hun bruker det som skjedde i rettssal 250 som ramme. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKRIVER BOK: Forfatter og journalist Åsne Seierstad fulgte 22. juli-rettssaken tett og jobber nå med ei bok om angrepet. Hun bruker det som skjedde i rettssal 250 som ramme. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg satt i bilen på vei ut av Oslo. Venninna mi fikk en sms der det sto «hold deg unna sentrum». Vi skrudde instinktivt på radioen og hørte en reporter i sjokk. Han sa at hele fasaden av regjeringskvartalet var borte, sier Åsne Seierstad (42).

Forfatteren og journalisten var på vei til Skåtøy for ei helg med venner. Som store deler av Norges befolkning husker hun godt hva hun gjorde den regnvåte 22. juli i fjor.

Seierstad har fulgt rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik tett. I kveld leser hun en nyskrevet tekst under den nasjonale minnemarkeringen på Rådhusplassen.

- Ærefrykt - Da jeg ble spurt av NRK tenkte jeg at dette må jeg gjøre, men det er med ærefrykt. Jeg er en dokumentarist, og for meg ble det naturlig å skrive ut fra de sterke vitnemålene i rettssaken. Teksten er basert på direkte sitat fra vitner og aktører i rettssalen, sier Seierstad og fortsetter:

- Det er en veldig direkte tekst basert på dem som er direkte rammet. Minnemarkeringen handler først om fremst om dem.

Hun beskriver teksten som kortprosa. Etter å ha sittet i rettsal 250 i ti uker er hun imponert over kraften i vitnemålene.

- Søndag blir en veldig ladet dag. Skriver man en bok eller artikkel, kan man tenke at publikum har oppsøkt teksten. Under minnemarkeringen kommer teksten mer rett inn, folk har ikke bedt om den. Det å bli invitert med på noe som betyr mye for mange gjør at man går til verkes med ærefrykt, sier Seierstad og fortsetter:

- Under rettssaken uttrykte vitnene seg veldig godt. De var rolige og sindige, men også poetiske på en hverdagslig måte. Det gikk rett inn selv om de snakket om blod, frykt og død.

Prøvelse Etter hun skrev for det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek om 22. juli, ble hun spurt om å gjøre dekningen om et til bokprosjekt. Hun har tatt utgangspunkt i rettssaken, og bruker den som ramme for å fortelle hva som skjedde.

Åsne Seierstad

• Født 10. februar 1970.

• Norsk journalist og forfatter. Samboer med musiker Trygve Seim.

• Jobbet tidligere i NRK.

• Mest kjent for boka «Bokhandleren i Kabul» (2002), som lå på bestselgerlista i New York Times i flere måneder.

• Bokhandler i boka, Shah Mohammed Rais, saksøkte henne. Retten dømte Seierstad for å ha krenket privatlivets fred. Seierstad anket, og ble frikjent i lagmansretten.

• Dekket 22. juli-rettssaken for den amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek.

Hun mener vår toleranse ikke er blitt prøvet før i fjor. Likevel tror Seierstad det er for tidlig å si noe om hvordan angrepet har forandret Norge.

- Vi er blitt mer klar over vår egen sårbarhet og at vi er en del av et samfunn. I dagene etter 22. juli ble mange store ord brukt. Ord som samhold og toleranse fikk en ny dybde, men ser vi på det som pågår med romfolket nå, viser det i alle fall at vi ikke er flinke til å vise toleranse, sier Seierstad.

Hun mener full åpenhet er viktigere enn noen gang i tida framover.

- Han var på en måte en av oss. Han hadde en ganske vanlig norsk oppvekst ytre sett. Hadde det vært en utenfra hadde det vært en større prøve for vår toleranse. Jeg tror vi må gå inn og studere høyreekstremismen. Selv om enkelte er lei av saken, må vi belyse alle sider og diskutere dem, sier Seierstad.

Program - Nasjonal minnemarkering 22. juli 2012

Programleder:
Haddy N'jie

Artister:

Bjørn Eidsvåg
deLillos
Karpe Diem
Kringkastingsorkesteret
Laleh
Lillebjørn Nilsen
Mari Boine
Marit Larsen
Tine Thing Helseth
Vinni & Halvdan Sivertsen

Forfattere:
Frode Grytten
Karl Ove Knausgård
Åsne Seierstad

Statsminister Jens Stoltenberg vil holde tale.

• Konserten vil kringkastes direkte på radio, NRK1, TV2 og TVNorge, og i en rekke nordiske og europeiske land.

• Konserten er gratis og vil vare fra 20.00-21.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer