Serbias sterke mann konsoliderer makten

Er Aleksandar Vucic en reddende supermann, eller Serbias Putin?

SANNSYNLIG VINNER: Aleksandar Vucic har blitt anklaget for å bruke antikorrupsjonskampanjen som et våpen for å fjerne politiske motstandere, skriver artikkelforfatterne. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix
SANNSYNLIG VINNER: Aleksandar Vucic har blitt anklaget for å bruke antikorrupsjonskampanjen som et våpen for å fjerne politiske motstandere, skriver artikkelforfatterne. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag avholdes det parlamentsvalg i Serbia, to år før tiden. Utskrivingen av nyvalg har ett hovedmål: å konsolidere makten til Serbias nye sterke mann, visestatsminister Aleksandar Vucic. Han ønsker å overta som statsminister og kvitte seg med sin alliansepartner, sittende statsminister Ivica Dacic fra SPS («det serbiske sosialistpartiet»).

Vucic? parti SNS («det serbiske framskrittspartiet») har over 40 prosent oppslutning på meningsmålingene, og ønsker å styre med rent flertall dersom de får nok stemmer. Alternativet er å danne regjering med flere mindre og langt svakere koalisjonspartnere enn det Dacic har vært. Serbia får dermed etter all sannsynlighet den mest handlekraftige regjeringen siden Milosevic? fall. Spørsmålet er om landet samtidig er i ferd med å miste flerpartidemokratiet.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Vucic var fram til 2008 en ledende figur i det beryktede radikale partiet (SRS) som ledes av krigsforbrytertiltalte Vojislav Seselj. I 2008 brøt han og Serbias nåværende president Tomislav Nikolic med Seselj og dannet det populistiske partiet SNS. De satte EU-integrasjon og kamp mot korrupsjon som sin hovedprioritet. Dette bidro til at Nikolic vant presidentvalget og SNS parlamentsvalget i 2012.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer