Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Serial»: Lov og rett på øret

Podcasten «Serial» har fått en oppfølger. Akkurat nå står Adnan Syed igjen for retten i Baltimore.

NY SJANSE: Adnan Syed ble dømt for drap for 16 år siden. Takket være podcasten «Serial» gjennomføres det nå en høring i retten som kan resultere i at saken blir gjenopptatt. Foto: Sipa / NTB Scanpix
NY SJANSE: Adnan Syed ble dømt for drap for 16 år siden. Takket være podcasten «Serial» gjennomføres det nå en høring i retten som kan resultere i at saken blir gjenopptatt. Foto: Sipa / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

«Serial» gjorde for alvor podcastformatet til allemannseie. Etter at den ble lansert i oktober 2014, var «Serial» den podcasten som raskest ble lastet ned fem millioner ganger på iTunes. Nå er den nedlastet mer enn 100 millioner ganger over store deler av den vestlige verden. «Alle» gikk i ukevis rundt og diskuterte hvorvidt Adnan Syed kunne eller ikke kunne ha drept Hae Min Lee i Baltimore i 1999. Året etter ble Adnan Syed dømt til livstid for drapet.

I løpet av de ukene da «Serial» ble sendt episodevis, kokte sosiale medier av teorier og synspunkter på drapsetterforskningen og rettssaken. Mange lot seg frustrere over at fortellerstemmen, journalist Sarah Koenig, ikke kom med noen klar konklusjon i siste episode. Men mangelen på en eventuell «frifinnelse» til tross, har podcasten i det minste medført en ny høring i drapssaken. Den pågår i Baltimore akkurat nå. Og den kan følges på «Serial».

Litt oppfrisking: Ifølge dommen i Baltimore i 2000 lokket skoleeleven Adnan Syed sin tidligere kjæreste Hae Min Lee med seg i bil etter skoletid til en parkeringsplass hvor han kvalte henne. Deretter fikk han hjelp av en venn til å begrave liket i en park et stykke unna. Denne vennens vitnemål bidro til at Adnan Syed ble kjent skyldig og dømt. Aktoratet baserte også saken på data fra mobilmaster på forskjellige steder i Baltimore.

Det var den berømte skrankeadvokaten Cristina Gutierrez som forsvarte Adnan Syed under rettssaken i 2000. Året etter mistet Gutierrez bevillingen som forsvarer. Helsen hennes hadde sviktet, hun var sterkt preget av multippel sklerose og epilepsi. Flere klienter mente at sykdommen hennes hadde gått på rettssikkerheten løs. Sarah Koenig, som da var journalist i avisen Baltimore Sun, begynte å grave i Gutierrez? saker og fattet interesse for Adnan Syeds tilfelle. Cristina Gutierrez døde i 2004. Enkelte av klientene hennes klarte å få sakene sine gjenåpnet i ettertid på basis av saksbehandlingsfeil. Adnan Syed forsøkte samme strategi. Han mente at Gutierrez blant annet hadde unnlatt å innkalle et vitne som kunne gi ham alibi på drapstidspunktet.

Sarah Koenig gikk opp løpet ti år etter Gutierrez død. Takket være hennes insisterende gravejournalistikk og eminente fortellerteknikk har «Serial» nok bidratt til at Adnan Syed-saken er gjenstand for en høring i delstaten Marylands rettssystem nå. Alibivitnet er innkalt. Mobilteknologien kan muligens gi flere svar i dag enn for 16 år siden. Høringen vil avgjøre om saken skal gjenopptas. Om så ikke skulle skje, har i det minste «Serial» gjort sitt til å forbedre den dømtes rettssikkerhet.

Avgjørelsen kan komme hver dag som helst. Følg med.