FESTIVALSVINDEL: En bedrageridømt mann i 20-åra svindlet flere titalls personer for til sammen 235 000 kroner i fjor. Mange trodde de kjøpte billetter til Palmesusfestivalen i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix
FESTIVALSVINDEL: En bedrageridømt mann i 20-åra svindlet flere titalls personer for til sammen 235 000 kroner i fjor. Mange trodde de kjøpte billetter til Palmesusfestivalen i Kristiansand. Foto: NTB ScanpixVis mer

Seriebedrager herjet på Vipps. Dømt for storstilt festivalsvindel

Ga lovnad om billetter til Palmesusfestivalen, Eminem-konsert og fotballkamper i England.

I fjor vår og sommer herjet en billettsvindler med folk som ønsket seg til hyggelige opplevelser i Kristiansand under Palmesusfestivalen. Mannen, en 24-åring fra Stavanger-området, ble i oktober 2018 dømt for 59 tilfeller av grove bedragerier, og fikk ett år i fengsel.

Saken ble anket på straffeutmåling og rett før jul kom avgjørelsen til Gulating lagmannsrett, som forkastet anken. Lang tid i varetektsfengsling skrellet av mye av soningen til mannen, men han sitter nå inne. Domfeltes advokat, Ørjan Eskeland, opplyser overfor Dagbladet at vedkommende snart er ute på prøve.

- Lavmål

Mannen innrømmet i fjor høst straffskyld. I dommen står det at domfelte utførte svindelen ved å lure folk til å betale for billetter på forhånd ved hjelp av en Facebook-profil og fikk dem til å sende penger på Vipps.

I fjor sommer samlet over 60 personer seg i en lukket Facebook-gruppe for å dele informasjon om mannens omfattende billettsvindling. Dagbladet har i dag spurt medlemmene av meldingstråden om hvor mange som mener seg svindlet og har meldt fra til politiet, men som ikke finner navnet sitt på erstatningsoversikten i dommen. Et titall personer melder at de burde vært involvert av politiet.

En av dem som mannen er dømt til å betale erstatning til, uttrykker glede over at det slås hardt ned på den ulovlige virksomheten.

- Det skulle bare mangle. Slå gjerne enda hardere ned på det. Svindel er lavmål, sier han.

Svindlet for 11 000 kroner

Gulating lagmannsrett har forholdt seg til mannens bedragerier som skjedde mellom 8. desember 2017 og 5. juli 2018, og de fordeler seg slik:

43 tilfeller gjelder salg av falske billetter til Palmesusfestivalen, sju tilfeller gjelder falske billetter til Eminem-konserten i Oslo og ni tilfeller for salg av falske billetter til fotballkamper i England.

Enkelte har sendt mannen så mye som 11 000 kroner på Vipps. Samlet har han bedratt folk for over 235 000 kroner. I retten har mannen fortalt at han er spillavhengig. Dommen fastslår at mannen har fått personer til å betale ham for noe de ikke ville få, slik at domfelte kunne dekke personlig gjeld og finansiere spilling.

- Utnyttet tillit

Lagmannsretten beskriver virksomheten som «omfattende grove bedrageri», hvor 24-åringen har brukt et fast system for kynisk og bevisst utnyttet andres tillit.

- Vi er tilfreds med dommen og mener at straffenivået er på et riktig nivå. Min klient behandles for spillavhengighet og er innstilt på å endre seg. Spillavhengigheten er hele bakgrunnen for bedrageriene, sier advokat Eskeland.

Retten finner det straffeskjerpende at 24-åringen tidligere er idømt samfunnsstraff i Jæren tingrett for bedrageri av samme karakter tilbake i 2013. Han brøt da vilkårene for samfunnsstraff og endte med å sone 27 dager i fengsel.

Samtidig som han svindlet folk på våren i fjor, ble han i Stavanger tingrett 10. april 2018 dømt for flere bedragerier. Han ble dømt til fengsel i 27 dager for Vipps-bedrageri, men fortsatte altså virksomheten, til tross for at han allerede skulle i fengsel for samme forhold.

I dommen fra Gulating lagmannsrett står det at Stavanger-mannen utførte 17 av 59 bedragerier før dommen i Stavanger tingrett, og resten etter at dommen falt.