Seriemorderen ertet politi og presse med kodede brev

Nå blir Zodiac-gåten film.

(Dagbladet.no): David Fincher liker å lage filmer om seriemordere og kriminelle. Han er kjent for storfilmer som «Se7en» (1995), «Fight Club» (1999) og «Panic Room» (2002). Regissørens siste tar for seg den berømte drapsmannen som gikk under navnet «Zodiac».

Iført bøddelhette terroriserte han San Franciscos gater på slutten av 1960-tallet.

Hånet med brev

Morderen skjøt og tok livet av fem personer, men det mistenkes at ofrene var langt flere. I perioden 1966-1974 sendte han dessuten mer enn tjue ertende brev til det lokale politiet og pressen, med vedlagte koder som han ville ha trykket på avisforsidene.

Fincher mener de håndskrevne brevene er én grunn til at seriemordere generelt - og Zodiac spesielt - har fått så stor kulturell resonans:

- Det er på grunn av tonen i brevene, der morderen terger og skryter av at han nærmest jakter fritt blant innbyggerne. Hadde det ikke vært for at han skrev ville vi ikke snakket om ham i dag eller lagd denne filmen, sier Fincher i et intervju med Mtv.com.

I et brev beskriver Zodiac «The Exorcist» (1973) som den beste satiriske komedien han har sett. I et annet klager han over at folk i San Franciscos Bay Area ikke har etterkommet ønsket om å bruke fine buttons med symbolet hans på.

Tegneserieskaperen Robert Graysmith var ansatt i San Francisco Chronicle, en av avisene som fikk post fra seriemorderen. Han ble oppslukt av krimdramaet og etterforskninga, og brukte fritida på å forsøke å løse kodene. I 1986 skrev han bok om opplevelsen sin, også den med tittelen «Zodiac».

For lang?

Boka har blitt utgangspunktet for Finchers film. Graysmith er hovedperson i filmen og spilles av Jake Gyllenhaal, blant annet kjent fra «Brokeback Mountain». Robert Downey Jr, Mark Ruffalo og Chloe Sevigny er også å finne på rollelista.

Med en spilletid på nesten to timer og førti minutter, har «Zodiac» fått kritikk for å være for lang, selv om de fleste anmeldelsene er svært positive. Fincher var redd for å kjede publikum med så stor detaljrikdom, men tror til sjuende og sist at de vil sette pris på puslespillet:

- Jeg er selv stor fan av kriminaltekniske programmer, og det virker jo som folk flest interesserer seg for slikt.

Han innrømmer at det var et mareritt å klippe ned en såpass komplisert film til akseptabel kinolengde.

- Mange detaljer fikk vi ikke tid til å ha med, vi vil jo ikke slite ut publikum. Men DVD-utgaven blir nok mer omfattende, for jeg har noen bortklipte favorittscener jeg vil få med der, sier regissøren.

Filmen har ikke noe entydig svar på hvem Zodiac-morderen egentlig var, men gir følelsen av at man tror man vet svaret. Å løse gåten var imidlertid aldri noe mål da arbeidet med filmen startet.

- Nei, det hadde jeg ikke noe håp om. Det tror jeg ikke vil skje. Dette er en sånn sak som bare fortsetter og fortsetter, og folk vil alltid ha forskjellige teorier, kommenterer Fincher til Mtv.com.

Dette er ikke den første filmen om den berømte morderen. «The Zodiac Killer» (1971), «Dirty Harry» (1971), «The Limbic Region» (1996) og Alexander Bulkleys mer faktabaserte «The Zodiac», som kom så sent som i forfjor, er alle helt eller delvis basert på Zodiac-drapene.

David Finchers «Zodiac» har norgespremiere 18. mai.