Seriemorderne

TV-kanalene fortsetter å drepe sine egne barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se.no - Norges nye tv-portal:
Se.no-forsiden
Nytt tv-program med tidslinje
Klassisk tv-program i listeform

TV: Som lovlydig borger uten nedlastingsknapp på laptop-en, har jeg gledet meg til at «Damages» skulle dukke opp igjen på en av våre folkekjære reklamekanaler. Den første sesongen var en 13-episoders thriller som aldri slapp taket og Glenn Close ble belønnet med Golden Globe for sin prestasjon som den hensynsløse advokaten Patty Hewes. Det frydet meg også — på vegne av dere som står opp om morran — at TV3 hadde klart å plassere en såpass sofistikert serie før sengetid. Men hadde det ikke vært for min samvittighetsfulle nærlesing av tv-tablåene,ville jeg aldri fått med meg premieren på sesong to her om dagen. Den var nemlig dyttet bort til Viasat4, med sendestart nærmere midnatt.

Viasat-gjengen fortjener også tyn for å ha plassert «Mad Men» på sin minikanal. Serien hadde premiere på Viasat4 og nå går reprisene på TV3 klokka tre om natta. «Mad Men» ble nettopp fornyet for en fjerde sesong, etter at tre episoder av sesong tre er vist i USA. Serien er den største snakkisen siden kopimaskinen og har 30 millioner seere når man regner med on-demand, iTunes og slikt.

Selvsagt er det markedet som rår, også kjent som folk flest. Det er grenser for hvor mye energi man bør bruke på å anklage reklamekanalene for å tenke kommersielt. Men det kan være fristende å si: Hvis dere ikke vil pushe kvalitet, selg den til noen som har høyere tanker om sitt publikum. Statskanalen, for eksempel. Problemet er bare at NRK ikke er stort mer på hugget. «The Wire» hadde gått på SVT i årevis før NRK fikk opp gluggene — og la den på NRK3. Om en knapp måned starter «True Blood», HBOs mest populære serie siden «Sopranos» — på NRK3. Skrur du på NRK1 i beste serietid, treffer du gjerne på noen skotter i gummistøvler som sladrer om naboen over en lunken øl.

Så sier du kanskje: «Dra opp glidelåsen, din kulturelitistiske sofa-hipster!» Men er det nå så folkelig å se lekre lik i Las Vegas hver kveld, akkompagnert av lange remser med rettsmedisinsk mumbo-jumbo og en snerten morsomhet på bekostning av det stilige, voldtatte liket? Jeg tror mange ønsker variasjon. De gidder bare ikke å vente til midnatt eller zappe over til kanalen ingen ser på. Særlig ikke når belønningen er å møte søvndrukken på jobb neste dag etter å ha sett en kul serie du har lyst til å diskutere i lunsjen, bare for å oppdage at de andre snakker om den belgiske versjonen av «Ungkarskua».

SE.NO: Sjekk Se.no,  Norges nye tvportal. Der kan du sette opp den tvguiden du vil ha, få påminnelser,  lagre dine favoritter og planlegge tv-kvelden time for time. Alt på Se.no
SE.NO: Sjekk Se.no, Norges nye tvportal. Der kan du sette opp den tvguiden du vil ha, få påminnelser, lagre dine favoritter og planlegge tv-kvelden time for time. Alt på Se.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer