Kommentar: TV-serier

Serien er død, lenge leve miniserien

De store seriene som «Game of Thrones» og «The Walking Dead» begynner å få belastningsskader.

Helvete på jord: Miniserien om Tsjernobyl-ulykken er både vanskelig å se på og å ta øynene fra, mener Dagbladets anmelder. Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KOMMENTAR: Bare for å foregripe hissige tilbakemeldinger: denne litt spissede overskriften er ikke en objektiv påstand om at tv-serien er på vei mot populærkulturens skraphaug, men mer et personlig hjertesukk. Samme hvor mye man setter pris på den utømmelige strømmen av strømbare historier, er det ikke til å komme fra at både den kreative og kommersielle modellen som ligger bak de store seriemastodontene som «Game of Thrones», «The Walking Dead» og så videre, begynner å få belastningsskader av sin egen overvekt.

Årsakene til serienes livsstilssykdommer er mange, men dypest sett ligger til grunn det kapitalistiske premisset om at disse seriene skal fortsette å være pengemaskinger nærmest inn i evigheten, enten ved en ubrutt rekke av sesonger, eller ved hjelp av spinoff-serier («The Walking Dead», som fortsatt er i produksjon, har allerede fått sin «Fear The Walking Dead», mens minst én avlegger av «Game of Thrones» er under utvikling). Denne filosofien om ubegrenset vekst, som næres av vår tillærte, umettelige appetitt på tv-snakkiser, står direkte i strid med grunnleggende prinsipper om hva god, velfungerende historiefortelling er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer