TV-anmeldelse: «Etter lørdag» på TV 2 Sumo

Serien vi har ventet på

Dramaserien «Etter lørdag» er realistisk, nødvendig og velprodusert.

ETTER LØRDAG: TV 2s nye nettserie handler om en Tinderdate som utvikler seg til et overgrep. Se traileren Vis mer
Publisert

«Etter lørdag»

TV-serie

Tidspunkt: 11. juni
Beskrivelse: Overbevisende og realistisk dramaserie om et overgrep.
Kanal: TV 2 Sumo

«At det er nettopp lite diskuterte gråsone-tilfeller som tematiseres, gjør «Etter lørdag» til en både nyskapende og relevant serie.»
Se alle anmeldelser

Hvor går grensen mellom overgrep og frivillig sex? Hvordan takler man et overgrep som har skjedd i en slags gråsone? Har man selv skyld om man utsettes for et overgrep hvis man flørter først?

Dette er temaer som TV 2 Sumos nye dramaserie «Etter lørdag», som en av veldig få, belyser. Det er en serie det er på høy tid at noen har laget.

Etter å ha matchet på en sjekkeapp, tar 22 år gamle Klara (Darin Hagi) noen øl på bar med Espen (Alfred Ekker Strande). Daten går bra, og etterhvert fortsetter den hos Klara. Der blir stemningen mindre hyggelig. Espen er pågående, pusher Klaras grenser, og tar ikke et nei for et nei. Til slutt blir Klara utsatt for et overgrep, men i ettertid prøver hun å tenke på alt mulig annet. Hun forteller heller ingenting til vennene i dagene etter, men det er tydelig for både henne og dem at noe er galt. Klara skammer seg, får angstanfall, og tenker stadig mer på hva som skjedde.

Gråsone-tilfelle

Ekstra vanskelig blir det hele av omstendighetene. Overgrepet skjedde i det TV 2s programdirektør beskriver som en «gråsone». Klara grubler mye og er full av tvil. Var det hennes egen feil, siden hun flørtet med Espen? Hva kunne hun gjort annerledes? Var det i det hele tatt et overgrep?

Slike situasjoner er for mange, og spesielt for kvinner, dessverre svært gjenkjennelige. Likevel er det sjelden man ser denne type overgrep i populærkulturen, eller på debattsidene. At det er nettopp lite diskuterte gråsone-tilfeller som tematiseres, gjør «Etter lørdag» til en både nyskapende og relevant serie. Det gjelder både for den som utsettes for et overgrep, og den som utfører det. Hagi har fortalt at hun håper at «Etter lørdag» kan vise hvor fort gjort det er å tråkke over andres grenser, og at man derfor må lære seg å respektere dem. At serien både vil og bør skape debatt, er åpenbart.

Gode skuespillere

Alt dette er selvsagt fint, men selv om en nettserie vil kommentere et samfunnsproblem eller si noe viktig, er det selvsagt ingen garanti for at den er verdt å se. Heldigvis er «Etter lørdag» også svært god og velprodusert. Regissør Liv Mari Ulla Mortensen har sammen med skuespillerne gjort en utmerket jobb med å lage en realistisk framstilling av unge voksne i Oslo. Det er jevnt over meget gode skuespillerprestasjoner som skaper liv i troverdige og sympatiske karakterer. Ja, personene i serien gjør til og med som alle andre Oslo-folk: de har egen podkast og bestiller et snitt når de er på bar.

Spesielt imponerende er Hagi og bestevenninnen Lotte (Hanna Heider Hov), som begge spiller godt og uanstrengt. Hagi gjør en utmerket jobb, enten hun skal være utadvendt og avslappet eller innesluttet og med angstanfall. Forhåpentligvis får vi se mer av både Hov og Hagi framover.

«Etter lørdag» er ikke bare en godt produsert serie som tar opp noe viktig. Den vil forhåpentligvis også starte mange nødvendige samtaler. Kanskje vil disse samtalene til og med skape økt bevissthet og gjøre ting litt bedre. Det er ikke verst for en TV 2 Sumo-nettserie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer