Serieskaperne går til motangrep

«Atlantic Crossing» ble debattert i Kringkastingsrådet etter å ha preget offentligheten de siste ukene.

NÆRT FORHOLD: «Atlantic Crossing» handler om vennskapet mellom prinsesse Märtha (Sofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan). Foto: NRK
NÆRT FORHOLD: «Atlantic Crossing» handler om vennskapet mellom prinsesse Märtha (Sofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan). Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag møtte NRKs dramasjef Ivar Køhn, serieskaper Alexander Eik og manusforfatter Linda May Kallestein i NRKs klageorgan Kringkastingsrådet.

Rådet tok selv initiativ til møtet etter beskyldninger om historieforfalskning rettet mot storserien «Atlantic Crossing».

Dramasjef Ivar Køhn innledet seansen:

- Man kan være uenige i innholdet. Men kunstneriske ytringer kan ikke knebles med hensyn til sannhetskriterier. Å angripe fiksjonen for å ikke fortelle sannheten gjør mer skade enn det en dramaserie kan gjøre, sier Køhn.

Han understreker igjen at serien er inspirert av sanne hendelser.

- Vi må akseptere at de dramatiserer for å få historien til å fungere, sier Køhn.

- Ført bak lyset

En av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen, var også til stede i NRKs klageinstans i dag. Der utdypet han kritikken han tidligere har kommet med.

- Roosevelt tilbrakte ualminnelig mye tid med Märtha. Hun var implisert i å fremme norske standpunkt og synspunkt overfor USA. Det er ingen diskusjon om det, og det kunne vært en fin serie. Man trenger likevel ikke å dikte opp en ny stor verdenshistorisk skikkelse som ikke har dekning i dokumentasjonen, sier han.

HISTORIKER: Tor Bomann-Larsen går hardt ut mot NRKs storserie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HISTORIKER: Tor Bomann-Larsen går hardt ut mot NRKs storserie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått masse tilbakemeldinger. Det historiske miljøet og vanlige borgere føler seg ført bak lyset, hevder Bomann-Larsen.

Han mener seerne forledes til å tro at norske aktører har hovedrollen i krigens drama.

- I utlandet er det en pinlig lansering av norsk nasjonalsjåvinisme som setter landet vårt i et underlig lys. NRK står som garantist for dette. I mine øyne står derfor NRKs troverdighet på spill, sier historikeren, som avslutter med å spørre om hvordan NRK skal gjenreise troverdigheten.

- En stor innsats

Deretter var det duket for innlegget til serieskaper og regissør Alexander Eik og historiker og manusforfatter Linda May Kallestein. De fortalte om alle åra med research som ligger bak dramaserien, og argumenterte for at de har dekning for handlingen.

- Kronprinsessen var ikke begivenhetens sentrum, men var i begivenhetenes sentrum, sier Kallestein.

- Hun gjorde en stor innsats. Den er neglisjert og det er på tide at det blir sagt litt om det, sier Eik.

Under oppsummeringen til slutt gikk Eik til kraftig motangrep på Tor Bomann-Larsen.

- Vi har stor tiltro til at publikum skiller fakta og fiksjon. Skillet handler om forventning til det man ser. Derfor vi merker serien med inspirert av. Det gir oss større rom for å dikte enn om det står basert på.

- Vi har aldri hevdet at hun endret verdenshistoriens gang. Det er stråmannargumentasjon fra Bomann-Larsen. Vi hevder kun én ting. At Märtha var der og at hun og presidenten så hverandre daglig. Selvfølgelig snakket de om politikk, avslutter Eik.

- Sliter med å forstå

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer

Rådsmedlem Ove Vanebo synes ikke at Atlantic Crossing er en historiefaglig skandale, men han mener det er problematisk at NRK ikke har klart formidle skillet mellom fiksjon og historie på en god nok måte.

- Serien rokker ikke ved NRKs troverdighet. Samtidig er det for enkelt å påpeke at det bare er fiksjon. Det er bra at serien vises og at man vekker historisk interesse, det er i NRKs mandat. Likevel sliter jeg med å forstå om dette er en klar fiksjonsserie eller om at de har dekning i historiske kilder, sier Vanebo.

Rådsmedlem Vebjørn Selbekk fikk deretter ordet:

- Jeg oppfordrer NRK til å ikke gå i skyttergrava. Ta kritikken inn over dere. Det handler om vår nasjonalarv, ting vi er stolt og opptatt av. NRK har ikke gjort en god nok jobb. Det har de mulighet til neste gang, sier han.

- Skal skape debatt

NRKs kringkastingssjef deltok i dagens råd. Han startet med å takke for at Tor Bomann-Larsen sparket i gang debatten om «Atlantic Crossing».

- Som historiesensor er Tor Bomann-Larsen glimrende, men serien kan ikke vurderes ut fra en historikers arbeid. Historisk drama vekker alltid debatt, sier han.

- Serien skal stimulere til debatt. En del av hensikten er debatten vi har nå, sier kringkastingssjefen.

Han fortsatte innlegget med å fortelle om NRKs dramabeslutninger.

- Alle slike beslutninger innebærer risiko. Fordi de aldri har vært laget før. Dette er en nyskapning. Beslutningen tas under forutsetning om at serien utvikles under kunstnerisk frihet. Vi hadde hatt en kraftig debatt her om NRK skal begrense den friheten, for det er en umulig tanke.

- Vi skal fortsette å produsere historisk drama. Jeg er sikker på at vi møtes her igjen for å diskutere slike serier, sier Eriksen.

Kringkastingsrådet:

  • Et offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om publikumstilbudet. Leder 2018 - 2021 er Julie Brodtkorb.
  • Uttaler seg om saker både på eget initiativ, etter klager fra publikum og i saker kringkastingssjefen forelegger rådet.
  • NRKs styre og kringkastingssjefen kan også innhente rådets uttalelser i administrative og økonomiske saker.
  • Kilde: NRK

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer