Serietegner på 13. året

Blinkeren Eirik (18) er allerede i ferd med å etablere seg som tegneserietegner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Eirik Andreas Vik (18) har allerede vært tegneserietegner i 13 år. For et par år siden ble han oppdaget og fikk en fast stripe i Romsdals Budstikke, lokalavisen for hjemstedet Vågstranda.

- Jeg har jo alltid prøvd å få ut seriene mine, og i 2005 hadde jeg hellet med meg og gikk fast i Romsdals Budstikke på lørdager. I ettertid ble det åpnet en nettside som heter nettserier.no som lot alle som ønsket det legge ut tegneserier de selv hadde laget. Denne siden har vokst seg til et stort forum for norske amatørtegnere og serielesere på det året den har eksistert, og som et resultat har flere mer eller mindre profilerte navn i tegneseriebransjen begynt å holde et øye med nettsiden. Flere av de som legger ut serier der inne har kommet seg på trykk, og et par av dem var også blant de tjuefem finalistene i tegneseriekonkurransen i Dagbladet.

Når begynte du å lese tegneserier?

- Rundt tre-fire-årsalderen, går jeg ut fra. Det ble jo kjøpt inn Donald Duck & Co hver uke, så det måtte bare skje.

Hva inspirerer deg?

- Et enkelt fasitsvar finnes vel ikke på dette spørsmålet. Det beste svaret er vel alt mulig. For et par dager fløy en sommerfugl nesten inn i kjeften min, og da koblet jeg med en gang at kanskje jeg kan lage en tegneserie om at en sommerfugl flyr inn i kjeften til Arild. Andre ganger får jeg idéer av å høre på teksten til en sang, og det hender også at jeg av å se en film tenker meg at jeg kan prøve å parodiere den, på et vis. Men alt i alt lar jeg meg inspirere av det aller meste.

Hva er yndlingsfilmen din?

- Napoleon Dynamite.

ARILD: Blinkeren nordvik, a.k.a. Eirik Vik (18), står bak tegneserien om den vimsete sekstenåringen Arild. Tegneserien har hatt fast spalte i lokalavisen og blitt gitt ut i eget album. Ruter: Eirik Andreas Vik
ARILD: Blinkeren nordvik, a.k.a. Eirik Vik (18), står bak tegneserien om den vimsete sekstenåringen Arild. Tegneserien har hatt fast spalte i lokalavisen og blitt gitt ut i eget album. Ruter: Eirik Andreas Vik Vis mer

Laster du ned musikk fra nettet? Hva lastet du ned sist?

- Wæh, er dette et komplott for å ta piratene, eller? Men njæ, har ikke lastet ned musikk på veldig lenge nå, men tror kanskje jeg lastet ned noen få låter av Lynyrd Skynyrd. Egentlig er jeg tilhenger av å ha plater i hylla, så når det kommer musikk jeg virkelig må ha skaffer jeg bare CDen. Det gjelder særlig musikk jeg er ordentlig tilhenger av, som Kaizers Orchestra. Ekte fans laster bare ikke ned alt!

Hvilke tegneserier vil du anbefale andre å lese?

- Det er kanskje ikke så originalt å bare svare Pondus, M, Rocky og alt det der her? Men seriøst synes jeg det er veldig mye flott på nettserier.no. Det er en del amatørmessig, men også en god del virkelig flotte og artige serier der. Noe for enhver smak, vil jeg tro! Å plukke ut noen spesifikke serier derfra og anbefale dem vil jeg unngå, siden jeg er en del av fellesskapet der og helst ikke vil favorisere noen av de andre i stor grad. Anbefaler liksågreit hele nettsiden, både for leselystne og de som rett og slett vil vise frem egne serier.

Hva mener du om filmer som er bygget på tegneserier?

- Sin City er god, Rodriguez og Tarantino er artige typer, men jeg synes akkurat den filmen ble i drøyeste laget mot slutten. Kan innrømme at jeg er stor fan av Spider-Man-filmene. Og jeg synes jo også at filmatiseringene av Over Hekken og To trøtte typer (Slipp Jimmy Fri) er veldig vellykkede, særlig sistnevnte. Årets kanskje mest profilerte tegneseriefilm, 300, har jeg dessverre ikke sett. Men den er en aktuell kandidat til å ende opp i DVD-samlingen min.

Leser du bøker, eller holder du deg til tegneserier?

-  Ja, jeg leser bøker. De bøkene jeg liker best er litt tøysete i formen. Ting som Haikerens guide til Galaksen og Erlend Loes bøker. Jeg synes også Dan Browns bøker er flotte, selv om likheten i oppbyggingen av historien og selve handlingen blir veldig lik, i de forskjellige bøkene hans. Fantasy har også noen fine bøker. Jeg er ikke akkurat typen som går rundt og mener Ringenes Herre er verdens beste bok, føler den blir litt for pompøs til tider, det blir for mye. Men Harry Potter-serien holder et meget godt nivå hele veien, og jeg legger ikke skjul på at jeg ser frem til den siste boken er ute. Ellers synes jeg også Lars Saabye Christensen skriver veldig flotte bøker.

Hva er det beste med hjemstedet ditt?

- Det er et forholdsvis godt nærmiljø og har vært et fint sted å vokse opp. Pluss at jeg digger utsikten til fjellene Blåstolen og Trollstolen. De har en helt unik karakter, og beliggenheten av bostedet mitt er helt perfekt plassert i forhold til utsikten av dem.

Hva slags mobil har du?

- En Nokia N73. En telefon jeg blir mer og mer forvirret over.

Hvor mye penger bruker du i måneden?

- Trehundre kroner i gjennomsnittet, kanskje. Kan være langt mer om jeg faktisk har en spesielt stor sum penger tilgjengelig, men det er ikke så veldig ofte.

Hva ville du gjort hvis du var statsminister for en dag?

- Ramponert statsministerkontoret.

Hva er du mest redd for?

- Tyskere som stopper bilen på veien ved siden av meg mens jeg klipper plenen, for å spørre meg om veien til et eller annet sted. I slike situasjoner er jeg så lang fra mitt rette element som overhodet mulig.

Hvor kan folk finne tegneseriene dine hvis de vil se mer av dem?

- Først og fremst på nettadressen nettserier.no/arild, der jeg legger ut det som er mitt hjertebarn blant det jeg tegner på, nemlig tegneserien om sekstenåringen Arild, som er vimsete av natur og har en tendens til å komme ut for mildt sagt spesielle opplevelser. Arild er også å finne i tegneserieantologibladene ved navn FLEIP, som gis ut av Laksevåg forlag.  Laksevåg forlag har dessuten gitt ut et eget album med Arild tidligere dette året. Kan også røpe at jeg for tiden jobber med et helt nytt Arildalbum, som vil være tilgjengelig på Raptusfestivalen i Bergen, i høst.

Hvem skulle spilt deg i filmen om ditt liv?

- Meg selv. Eller Arnold Schwarzenegger.

VETERAN: Eirik begynte å tegne tegneserier da han var 5 år. Du kan se dem på <a href=http://www.nettserier.no/arild>nettserier.no/arild</a>.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer