Seriøst om samlebånd

På film blir alle fabrikker like.

No. Dokuserie Terning3 Premiere på NRK1 i kveld kl. 22.30. TV: Snart har vi laget dokusåpe om det meste. Nå gjenstår bare de arbeidsplassene som ikke serverer nok action til å bli føljetong. Disse får i stedet hver sin halvtimes dokumentar.

De to første filmene i serien «De som bygger landet» starter med bløtkake. De ansatte har satt nye rekorder både på Grandiosa-fabrikken på Stranda og fiskebollefabrikken på Sortland, og det må feires.

Følger sikker oppskrift

Det kan virke som om produsentparet Thomas Robsahm og Margreth Olin – og episodenes regissører – har latt seg inspirere av Stabburet og Vesterålens til å følge en sikker oppskrift. De faste ingrediensene er nærbilder av samlebånd og råstoff, en sjef som kommer innom, en svipptur hjem til en ansatt som spiser Grandis/fiskeboller, hverdagsstemning, danseband på øret og ansatte som drikker kaffe og småprater – på Sunnmøre snakker de om å sette nye produksjonsrekorder, på Sortland fortelles skrøner.

Hvorfor så mange?

Begge filmene har et visst alvorstungt retropreg. De minner mer om Bent Hamers filmer enn om de stadig heftigere dokusåpene som ramler ut fra tv-selskapenes samlebånd. Som dokumenter for ettertidas historikere, kan de være nyttige, men det skjer ikke stort på fabrikkene. Alt går på skinner, i dobbelt forstand. Det mest dramatiske er defekt maskineri. I så måte er filmene i sin enkle form tro mot sitt råstoff.

Så spørsmålet blir: Hvorfor lage en serie på hele seks filmer (Freia, spiker og stressless kommer senere)? Er det en god idé, eller er «alvors-chic» og ikke-ironisk dokumentasjon av det hverdagslige en uimotståelig trend i tida? Grandiosa er for lengst et godt dokumentert fenomen, så et kriterium burde være: overraskelse.

Fiskeboller i konjakk

Et par morsomme sekvenser får vi ta del i – kuer som spiser defekte pizzabunner, en fiskebolleboks som fylles med konjakk før den sendes ut på samlebåndet – men dette understreker bare ensformigheten. På Vesterålens’ stadig mer automatiserte fabrikk går de 12 ansatte delvis på trygd. Akkompagnert av Sivert Høyem.