Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Serverte norske filmer på sølvfat

TROMSØ (Dagbladet): Her er mannen som åpnet utenlandske filmøyne for «Budbringeren» og «Insomnia». Jean Roy valgte ut de to filmene til fjorårets Cannes-festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 15 år har han vært sjef for festivalens Kritiker-uke, og i fjor gjorde han unntak fra regelen: At ett land får to av de sju filmene i dette programmet er svært sjeldent - hvis det skjer, så skjer det med amerikanske eller franske filmer.

Angrer ikke

- Den norske filmproduksjonen var veldig god i fjor, men det er alltid et sjansespill når du velger filmer fra et lite land. Jeg angrer ikke et sekund på «Budbringeren» eller «Insomnia», for de har gjort stor suksess etterpå.

- Tror du «Budbringeren» kan bli nominert til Oscar?

- Den er vel kanskje litt for spesiell for det. Men jeg synes den er strålende, den har alt: Et godt manus, god miljøskildring, action og Robert Skjærstad. Skulle jeg ha laget en film, ville jeg ha valgt ham.

Spesielle filmer

For Jean Roy liker spesielle filmer - det er dette som bringer ham til filmfestivalen i Tromsø. Der vandrer han i de samme gatene som Erik Skjoldbjærg brukte som kulisser for «Insomnia».

- Den er veldig original, en «film noir» i fullt dagslys. Jeg har sans for folk som reverserer velbrukte ideer. Hitchcock gjorde det samme.

- Hva er ditt generelle inntrykk av norske filmer?

- Dere har gode skuespillere, gode teknikere - men de er kanskje ikke så personlige. Det blir mye fin fotografering av stygge situasjoner.

Flere talenter

Den franske kritikeren mener for øvrig at nordmenn ikke har noen grunn til å skamme seg over sin egen filmproduksjon.

- Hvis dere lager 15 filmer i året, og tre av dem er gode, så er det et bra resultat. I Frankrike lager vi 120 filmer i året, men jeg er ikke sikker på om jeg kan si at 25 av dem er gode. Det er mange land på Norges størrelse som ikke har noen filmproduksjon å snakke om i det hele tatt.

Til forskjell fra andre små filmnasjoner, mener Jean Roy at Norge har flere regi-talenter som kan bli store:

- Men de må få lov til å øve seg, lage mange filmer. En pianist øver hver dag for å bli god. Selv Bergman øvde seg i mange år før han ble flink.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!