Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Dyrevelferd

Sett dyrevelferd på dagsorden!

Kompetansekrav for flere arter og dyrehold mangler i lovverket. 

NYE FORSKRIFTER: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) fremmet rett før jul et forslag til Stortinget om at forskrifter om dyrevelferd må oppdateres i tråd med loven. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYE FORSKRIFTER: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) fremmet rett før jul et forslag til Stortinget om at forskrifter om dyrevelferd må oppdateres i tråd med loven. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger
MDG: Anne Hilde Røsvik.
MDG: Anne Hilde Røsvik. Vis mer

6. september etterspurte vi dyrevelferd i valgkampen. Vi tok blant annet opp hvordan gjeldende forskrifter ikke er i tråd med dyrvelferdsloven. Nå får næringskomiteen anledning til å gjøre noe med akkurat dette.

Rasmus Hansson (MDG) fremmet rett før jul et forslag til Stortinget om at forskrifter må oppdateres i tråd med loven, samt at det må lages forskrifter for alle familiedyr der dette mangler. Samme dag valgte et flertall på Stortinget bestående av Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet å trosse alle faglige råd, og opprettholde pelsdyrnæringen i Norge.

MDG: Lars Giæver. 
MDG: Lars Giæver.  Vis mer

Siden næringskomiteen består av et flertall fra de samme partiene, er sjansene små for at de vil ønske å gjøre nødvendige forskriftsendringer for dyras beste. Håpet om forbedringer er likevel stort, da næringskomiteen er nødt til å holde seg til gjeldende lovverk som sier at dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker, og videre at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Loven omfatter alle dyr, både fugl, fisk og alt imellom. Loven gjelder uavhengig av om dyret lever fritt eller i fangenskap, som familiedyr eller husdyr. Videre presiserer loven at det ikke skal utøves vold mot dyr. Det blir interessant å se hvordan loven tolkes. Mange, uavhengig av om de er fiskere, jegere eller bønder, har gode intensjoner. Det samme gjelder foreldre som kjøper hund til barna i julegave. Samtidig er det vanskelig for dyreholder å vite om loven følges i tråd med intensjonene.

Forskriftene for hold av de vanligste husdyrene er ikke oppdatert på 11–15 år, selv om det kom ny dyrevelferdslov for seks år siden. Det mangler også forskrifter for mange arter.

Kompetansekrav for flere arter og dyrehold mangler også i lovverket. Gandhi har sagt at nasjoner kan dømmes på framgang og moral ut ifra hvordan dyrene blir behandlet. I Norge ligger lovverket til rette for at vi kan være stolte. Da trenger vi forskrifter og politikk som legger til rette for at alle som har med dyr å gjøre, kan få muligheten til å følge opp loven. I valget 2017 kan du bidra til at dyrene får en sterkere stemme på Stortinget. Denne perioden har belyst hvilke partier som står på dyras side og ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media