Sett fra Arabia

Vi har fått et bilde av muslimer (og arabere) som horder som skaper hat mot Vesten. Det er et nifst bilde hentet fra virkeligheten, men det er ensidig, skriver Unni Wikan fra sin siste reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et lyspunkt finnes i striden om karikaturene. Den arabiske halvøy er stille. Tumultene har ikke spredd seg til Saudi-Arabia, Oman, Kuwait, Emiratene, Qatar, Bahrein eller Yemen. Dette er ikke en siviliasjonskonflikt mellom arabere og Vesten. Men striden vitner om en grunnleggende ulikhet i synet på trygghet, makt og autoritet.

«En mann i Danmark har sagt at Guds budbringer er fæl/stygg ( muzeen ) og tegnet ham som et dyr. Han har stukket av, og nå leter myndighetene etter ham.» Stedet er Oman i den arabiske Gulf, dagen er den 2. februar i år, en kvinne forteller. Dette er det første jeg hører om karikaturene på min reise i Arabia i år. Hun fortsetter: «Hvordan kan noen si at profeten Mohammed er muzeen (det motsatte av vakker og god og edel)? Vi snakker bare pent om Jesus og Abraham og Moses og Maria. Det må være vennskap mellom land og folk. Nå ødelegges vennskapet mellom Danmark og andre land. Man vil ikke kjøpe danske varer, ha danske arbeidere i landet.»En enfoldig sjel, denne kvinnen? Absolutt ikke. Hun arbeider med de fragmenter av historien hun har og setter dem inn i en, for henne, naturlig sammenheng. Danske myndigheter vil selvfølgelig ikke akseptere at én manns hån av Guds sendebud skal få ødelegge det gode forholdet mellom dansker og andre folk. De vil stille mannen til ansvar. Han har stukket av. De neste dagene snakker jeg med mange, høy og lav, lærd og analfabet, om tingenes tilstand. Det er blitt klinkende klart at danske myndigheter ikke er på let etter en mann på rømmen, men derimot forsvarer ham: « Hurriyya - frihet, de kaller dette frihet, når det de gjør er å skape problemer mellom folk,» sier Mariam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer