Sett fra galskapens innside

Lars Amund Vaage ga seg selv en formidabel utfordring for sin 10. roman: Å skildre to sjuke sinns egen opplevelse av omverdenens forakt og behandlingens brutalitet.

KONTRASTER: Lars Amund Vaage bor og skriver i nybygd hus på fødestedet Sunde i Kvinnherad og i en stor leilighet i Berlin. Mye av «Skuggen og dronninga» er skrevet i den tyske metropolen, der lite forstyrrer arbeidsdagen. Denne uka lanseres boka i Oslo, og allerede neste uke er Vaage tilbake i hovedstaden for å delta i markeringen av Forlaget Oktobers 40-årsjubileum. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KONTRASTER: Lars Amund Vaage bor og skriver i nybygd hus på fødestedet Sunde i Kvinnherad og i en stor leilighet i Berlin. Mye av «Skuggen og dronninga» er skrevet i den tyske metropolen, der lite forstyrrer arbeidsdagen. Denne uka lanseres boka i Oslo, og allerede neste uke er Vaage tilbake i hovedstaden for å delta i markeringen av Forlaget Oktobers 40-årsjubileum. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||— Lars Amund Vaage, det antydes fra pålitelig hold at «Skuggen og dronninga» er den beste boka du har skrevet. Tatt i betraktning at flere av bøkene dine og hele forfatterskapet som sådan er tungt prisbelønt, er det en velvoksen påstand. Klarer du å forholde deg til påstanden om «den beste»?

— Nei, jeg greier ikke å ta stilling, det må jeg overlate til andre.

— Men synes du at du har fått til noe som du ikke har fått til før?

— Ja. Jeg har gått i et landskap der jeg ikke har vært tidligere og synes «Skuggen og dronninga» er blitt en annerledes bok i forfatterskapet mitt. Og forandring har alltid vært et viktig mål for meg, å ikke ende i en bestemt stil eller sjanger. Jeg vet ikke om det gjelder generelt for forfattere, men det er viktig for meg.

— Du er pianist også, er det musikeren i deg som er livredd for å spille låta likt to ganger?

— Det kan godt hende. Det føles godt å være «ny», få følelsen av at en er i live.

— Likevel: Det går en tjukk streng fra 2006-diktsamlinga di, «Utanfor institusjonen», til denne nye romanen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.