Sett fra galskapens innside

Lars Amund Vaage ga seg selv en formidabel utfordring for sin 10. roman: Å skildre to sjuke sinns egen opplevelse av omverdenens forakt og behandlingens brutalitet.

KONTRASTER: Lars Amund Vaage bor og skriver i nybygd hus på fødestedet Sunde i Kvinnherad og i en stor leilighet i Berlin. Mye av «Skuggen og dronninga» er skrevet i den tyske metropolen, der lite forstyrrer arbeidsdagen. Denne uka lanseres boka i Oslo, og allerede neste uke er Vaage tilbake i hovedstaden for å delta i markeringen av Forlaget Oktobers 40-årsjubileum. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KONTRASTER: Lars Amund Vaage bor og skriver i nybygd hus på fødestedet Sunde i Kvinnherad og i en stor leilighet i Berlin. Mye av «Skuggen og dronninga» er skrevet i den tyske metropolen, der lite forstyrrer arbeidsdagen. Denne uka lanseres boka i Oslo, og allerede neste uke er Vaage tilbake i hovedstaden for å delta i markeringen av Forlaget Oktobers 40-årsjubileum. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||— Lars Amund Vaage, det antydes fra pålitelig hold at «Skuggen og dronninga» er den beste boka du har skrevet. Tatt i betraktning at flere av bøkene dine og hele forfatterskapet som sådan er tungt prisbelønt, er det en velvoksen påstand. Klarer du å forholde deg til påstanden om «den beste»?

— Nei, jeg greier ikke å ta stilling, det må jeg overlate til andre.

— Men synes du at du har fått til noe som du ikke har fått til før?

— Ja. Jeg har gått i et landskap der jeg ikke har vært tidligere og synes «Skuggen og dronninga» er blitt en annerledes bok i forfatterskapet mitt. Og forandring har alltid vært et viktig mål for meg, å ikke ende i en bestemt stil eller sjanger. Jeg vet ikke om det gjelder generelt for forfattere, men det er viktig for meg.

— Du er pianist også, er det musikeren i deg som er livredd for å spille låta likt to ganger?

— Det kan godt hende. Det føles godt å være «ny», få følelsen av at en er i live.

— Likevel: Det går en tjukk streng fra 2006-diktsamlinga di, «Utanfor institusjonen», til denne nye romanen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer