Sett fra Roma

Min italienske venn Alessandro antyder at nye sikkerhetsregler i trafikken kan ha samme dramatiske virkning i Italia som om Norge skulle ha jublet over å få ny opera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ROMA (Dagbladet): Kelneren Domenico hilste meg med et smil: «Ah, den norske journalisten,» konstaterte han og forsvant - og han kom tilbake med et glass cynar og satte det foran meg med en ny konstatering: «Du skal vel ha det samme som sist?» Ja, jo, var det det jeg drakk her sist? Sannelig om jeg husket, det var nesten to år siden. Men Domenico hadde allerede trukket seg tilbake og latt meg sitte alene og forundres over hans romerske tryllekunst.

I romanen «Dobbeltgjengeren» antyder Dostojevskij at sola plutselig hadde funnet på å vandre over himmelen fra vest til øst - det er i alle fall hans hovedperson, den stakkars Goljadkin, overbevist om i sin gryende psykose. En tilsvarende urolig mistanke kan oppstå hos mer balanserte nordmenn nå i april, når de påstått evig gjentakende meteorologiske rytmene bestemmer seg for å ta siste runde én gang til. På plassen foran Pantheon, Piazza della Rotunda, lar man seg derimot ikke så lett forvirre, i alle fall ikke av værets luner.

Verre er det med den glorete reklamen for krigen mot det beste i Italia: McDonald's' hamburgere. Men også det går over. Som en pæle gjennom tida, eller som markeringer av det historiske rommet mellom nåtidas skiftninger og fortidas stillhet, ruver det romerske byggverket Pantheon med sine geometriske former bak en av Berninis barokke fontener, som er bygd over en antikk brønn, og bærer en urgammel egyptisk obelisk. Installasjonen befinner seg midtveis mellom meg og antikken - liksom for å minne meg om at vel er historien rettlinjet, men ikke på revisorvis. Med en slik arbeidsplass blir Domenicos ferdigheter nesten forståelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer