DEBATT

Debatt: Brochmann-utvalget

Sett ned et Toje-utvalg!

Bekymringen for store og raske befolkningsendringer bør møtes med faktadreven debatt, ikke fortielse eller bortforklaringer.

AVFEID: Asle Toje, forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet, satt i utvalget som skulle utrede hvilke langsiktige konsekvenser høy innvandring har for samfunnet. Hans innvendinger ble avfeid, ifølge artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
AVFEID: Asle Toje, forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet, satt i utvalget som skulle utrede hvilke langsiktige konsekvenser høy innvandring har for samfunnet. Hans innvendinger ble avfeid, ifølge artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Asle Toje fikk stor spalteplass for sine merknader til professor Grete Brochmanns nye rapport, der han satt i utvalget som skulle utrede hvilke langsiktige konsekvenser høy innvandring har for samfunnet, og hvilke tiltak som kan bidra til rask integrering og yrkesdeltakelse blant innvandrere og flyktninger

Rapportens framskrivinger tar utgangspunkt i at etniske nordmenn ikke vil komme i mindretall. Rapporten simpelthen stipulerer at innvandringen vil avta, uten å forklare hvorfor eller hvordan, skrev Toje.

Hans innvendinger har blitt avfeid. Men dette skyldes at Statistisk Sentralbyrå bare regner på og framskriver tall på første og andre generasjons innvandrere. Dessverre vet vi at andelen innvandrere fra utviklingsland i liten grad gifter seg eller får barn med etniske nordmenn. Dette er en rask prosess, som i liten grad er debattert. 1970 var 1,3 prosent av den norske befolkningen av utenlandsk opprinnelse. I 2013 var det samme tallet 14 prosent. Med den innvadring SSB forutsetter, vil nødvendigvis dette tallet overstige 50 prosent i en ikke alt for fjern framtid. Det er på tide at bekymringen Toje tar opp blir tatt på alvor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer